semra @ sivildusunce.com


Geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Trump ilk yurtdışı ziyaretini yapmak üzere Suudi Arabistan’a giderek temaslarda bulunmuştu.

Bu temaslardaki en ayrıntılı resim, bir küre etrafında toplanan Kral Salman, Başkan Trump ve Mısır’da darbe ile başa getirilen Sisi’nin önlerinde duran  küreye el basmaları idi. Ancak cadı filmlerinde görebileceğimiz bir görüntüyü devlet liderleri düzeyinde seyrettik. Bu resimde, Kral Salman oldukça endişeli görünse de, Trump yukarıya kaldırdığı burnuyla gayet rahat bir görüntü veriyordu. ABD’nin tasmalı kuklası Sisi ise verilen her emri yerine getirecek bir eda ile duruyordu.

Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri, ABD’nin tasmalı kuklalarıdır!

Şeytan ayrıntıda gizlidir ve bölgede müstemleke ülkelerle hegemonya kurmaya çalışan şeytan da ABD'dir!

Suudi Arabistan, BAE ve körfez ülkeleri her zaman ABD’nin emir eri olmuşlardır. Katar’ın Müslüman Kardeşlere ve Hamas’a destek olması ABD’nin şimşeklerini üzerine çekmişti.

ABD müstemlekesi olan bir kısım Arap ülkeleri hiçbir zaman Müslümanların menfaatine bir tavır sergilememiş bilakis para ve silahtan yana tavır almışlardır. Yüz yıl önce Osmanlı’yı parçalayan ve ufak ülkelere bölen dış güçler, bugün o ülkeleri de daha küçük toprak parçalarına ayırarak, mezhep savaşı çıkararak “parçala, böl ve yönet” taktiklerini hayata geçirmeye çalışıyorlar.

Katar’a ambargo uygulayan Arap ülkelerinin ABD ile ilişkilerinin son aylardaki düzeyine bir göz atalım:

ABD-Bahreyn ilişkisi:

Obama yönetimi, Suudi Arabistan ile birlikte insan hakları konusundaki endişeler nedeniyle Bahreyn'e silah satışını engellemişti. Mart ayında ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın bölgesel nüfuzuna karşı koyma politikasının bir parçası olarak Obama yönetiminin Bahreyn'e yapılacak bazı silah satışlarını durdurma kararını kaldırdı ve 19 adet F-16'nın satışına yeşil ışık yaktı. Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da Bahreyn Kralı Hamad bin İsa El Halife ile bir araya gelen Trump "İlişkilerimizde bir gerginlik oldu. Ancak şu andan itibaren, mevcut ABD yönetimi döneminde artık gerginlik olmayacak ve bu ilişkiler uzun sürecek " dedi.

ABD-Suudi Arabistan ilişkisi:

ABD Başkanı Trump, göreve gelmesinin ardından ilk yurt dışı ziyaretini Ortadoğu’daki kadim müttefiki (!) Suudi Arabistan’a yaptı.. Mayıs ayında ABD ile Suudi Arabistan arasında 110 milyar dolarlık silah anlaşması imzalandı. Beyaz Saray, iki ülke arasında imzalanan bu anlaşmayı ‘benzerlerine göre’ tarihinin en büyüğü olduğunu duyurdu. Anlaşma, her biri 6 milyar dolar değerinde 150 Blackhawk tipi helikopterin Suudi Arabistan’da üretilmesini de kapsıyor. İki ülke arasında ticari anlaşmalarla ile birlikte totalde 280 milyar dolarlık anlaşma imzalandı.

ABD-Libya ilişkileri:

2012’nin Eylül’ünde, Libya’nın Bingazi kentinde bulunan ABD Konsolosluğu'na saldırı düzenlendi. Bingazi’de Hz. Muhammed’e hakaret içeren kısa filme yönelik tepkiler artmış ve konsolosluğun önünde sloganlar atan grup Amerikan bayraklarını yakmıştı. Silahlı bir grubun düzenlediği saldırıda, Washington'un Libya Büyükelçisi Chris Stevens ve üç konsolosluk çalışanı hayatını kaybetmişti.
2016’nın Ağustos ayında, eski ABD başkanı Obama yaptığı açıklamada, DAEŞ'ı ortadan kaldırmak ve ülkede “istikrarı” yeniden sağlamak için Libya'ya girdiklerini resmen duyurdu. Obama açıklamasında “Libya'da istikrar sağlamak istiyoruz” dedi.

2017’nin Nisan ayında, Trump'ın yardımcılarından Gorka, Avrupalı diplomatlarla düzenlediği bir toplantıda peçete üzerine çizdiği sınırlarla Libya'nın bölüneceğini işaret etti. Gorka’nın planına göre, Trablus ve Tobruk denize kıyısı olan Trablusgarp ve Sirenayka adlı iki ayrı ülke olurken Çad sınırına yakın Fizan bölgesinde de ayrı bir devlet kurulması öngörülüyor. Gorka, bölgede sert politikaların izlenmesi gerektiğini savunuyor ve Müslüman Kardeşleri, “ABD’ye sızmaya çalışan bir terörist grup’ olarak görüyor.

ABD-Mısır ilişkileri:
Demokratik seçimlerle iktidara gelen Mursi’nin darbe ile alaşağı edilmesinin ardından cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturtulan cuntacı Sisi, ABD’ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştirdi. 8 yılın ardından Washington'a gelen ilk Mısır Cumhurbaşkanı oldu. Trump ile görüştü. Trump, "Birçok konuda mutabıkız. Cumhurbaşkanı Sisi'nin arkasında olduğumuzu herkesin bilmesini istiyorum." dedi. ABD'den yıllık yaklaşık 1,3 milyar dolar askeri yardım alan Kahire yönetimi, Washington'ın bölgedeki en önemli müttefiklerinden biri. ABD-Mısır ilişkilerine "terörle mücadelede işbirliği" ekseninde yön verilecek (!).

ABD- Birleşik Arap Emirlikleri ilişkisi:
Washington Post'un haberine göre, Trump'ın göreve gelmesinden 10 gün önce, Rusya devlet başkanı Putin, Birleşik Arap Emirlikleri ile Trump, Hint Okyanusu'nda bulunan Seyşeller adalarında bir görüşme gerçekleştiği öne sürüldü. 

***

Bugün Türkiye’nin üzerine düşen, devlet, iktidar, STK ve sivil inisiyatiflerle, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tabiriyle “Kara gün dostu Katar”ı yalnız bırakmamak ve bu zorlu süreçte destek olmaktır.

Selam ve selametle...

Semra POLAT