DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, her ülkenin nüfusunun en az yüzde 40'ını aşılayabilmesini sağlamak için COVID-19 aşı takviye çekimleri için önerilen moratoryumun uzatılması çağrısında bulunuyor.

DSÖ başkanı Ghebreyesus, büyük ölçüde göz ardı edilen daha önceki bir talebi genişleterek, büyük miktarda koronavirüs aşısı olan zengin ülkeleri yıl sonuna kadar güçlendirici aşılar yapmaktan kaçınmaya çağırdı.

Cenevre'de gazetecilere konuşan DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, önde gelen bir ilaç üreticileri derneğinin aşı kaynaklarının hem takviye atışlarına hem de aşılara izin verecek kadar yüksek olduğu yönündeki yorumlarıyla "dehşete düştüğünü" söyledi. Acil müdahaleye ihtiyaç duyan ancak kıtlıkla karşı karşıya olan ülkeler olduğunu hatırlatarak, "Küresel aşı arzını kontrol eden şirketler ve ülkeler, dünyanın yoksullarının artıklarla yetinmesi gerektiğini düşündüklerinde sessiz kalmayacağım" diyerek, düşük ve düşük orta gelirli ülkelerin "ikinci veya üçüncü öncelik olmadığını" da sözlerine ekledi.

Ghebreyesus, “Sağlık çalışanları, yaşlılar ve diğer risk altındaki gruplar korunma konusunda aynı haklara sahiptir.” dedi.

Tedros daha önce Eylül ayı sonuna kadar takviye için bir "moratoryum" çağrısında bulunmuştu. Ancak İsrail, Birleşik Krallık, Danimarka, Fransa, Almanya, İspanya ve Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere zengin ülkeler, yaşlılar veya engelliler gibi savunmasız insanlara iki doz aşının üçüncü dozunu sunmaya başladılar veya planlıyorlar. 

DSÖ başkanı, bu ay 20 ulustan oluşan etkili bir grubun toplantısında sağlık bakanlarından, tüm ülkelerin, sonuna kadar insanlarının en az yüzde 40'ını aşılama hedefine ulaşmaya yardımcı olma taahhüdü için "açık bir destek mesajı" aldığını söyledi.

Tedros, "Bir ay önce, dünya çapında en yüksek risk altındaki ve henüz ilk dozunu almamış insanları aşılamaya öncelik vermek için en azından Eylül ayının sonuna kadar ek dozlarda küresel bir moratoryum çağrısında bulundum." dedi ve ekledi: “O zamandan beri küresel durumda çok az değişiklik oldu.”

"Bugün, her ülkenin nüfusunun en az yüzde 40'ını aşılayabilmesi için moratoryumun en azından yıl sonuna kadar uzatılması çağrısında bulunuyorum."

Tedros, küresel olarak uygulanan 5.5 milyar dozun yaklaşık yüzde 80'inin yüksek gelirli ülkelere gittiğini söyledi.

Zengin ülkeler ayrıca diğer ülkelere bir milyar doz aşı bağışlamayı teklif ettiler, ancak bu dozların yüzde 15'inden azı "gerçekleşti" diyen üretici, üreticilerin Birleşmiş Milletler sponsorluğundaki bir programa öncelik verme sözü verdiğini de sözlerine ekledi. aşı. en muhtaç. dünyadaki insanlar.


DSÖ başkanı, "Daha fazla kelime istemiyoruz. Sadece aşıları istiyoruz" dedi.

 

(Çeviri Haber-Dış Basın)