Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs varyantı Omicron'un önceki suşlarda görülmeyen bir hızda yayıldığı ve muhtemelen çoğu ülkede mevcut olduğu konusunda uyardı.

Omicron'un keşfi ilk olarak Kasım ayında, yeni varyant tarafından yönlendirilen COVID-19'da ilk artışı yaşayan Güney Afrika'daki bilim adamları tarafından duyuruldu.

DSÖ başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus Salı günü Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında gazetecilere verdiği demeçte, "Yetmiş yedi ülke şu anda Omicron vakaları bildirdi ve gerçek şu ki, Omicron henüz tespit edilmemiş olsa bile muhtemelen çoğu ülkede mevcut." . . . . .
"Omicron, daha önce hiçbir varyantta görmediğimiz bir oranda yayılıyor."

DSÖ başkanı ayrıca bazı kişilerin Omicron'u hafif bir varyant olarak görmediğinden şikayet etti.

"Elbette şimdiye kadar bu virüsü hafife aldığımızı öğrendik. Omicron daha az ciddi hastalığa neden olsa bile, çok sayıda vaka hazırlıksız sağlık sistemlerini bir kez daha bunaltabilir."

Omicron'un keşfi, küresel enfeksiyonlarda başka bir artışa neden olabileceğine dair endişeleri ateşledi ve birçok ülkenin birkaç Güney Afrika ülkesine seyahat kısıtlamaları koymasına neden oldu.
güçlendirme çekimleri
DSÖ başkanı, BM sağlık kuruluşunun, aşıların dağıtımına öncelik verildiği ve adil olduğu sürece COVID-19 aşı takviyelerinin dağıtımını desteklediğini söyledi.

“Çok açık konuşayım: DSÖ güçlendiricilere karşı değildir. Eşitsizliğe karşıyız. Temel kaygımız her yerde hayat kurtarmaktır. Gerçekten basit: Her ülkede ve küresel olarak öncelik en çok korunanı değil, en az korunanı korumak olmalıdır” dedi.

Tedros, güçlendiricilerin Omicron suşuna karşı etkinliğine dair bir kanıt olmamasına rağmen, Omicron'un ortaya çıkışının bazı ülkeleri tüm yetişkin popülasyonlar için COVID-19 destek programları başlatmaya teşvik ettiğini söyledi ve ekledi: “DSÖ, bu tür programların bu yıl gördüğümüz COVID-19 aşı yığınını tekrar edeceğinden ve eşitsizliği artıracağından endişe duyuyor. İlerledikçe, güçlendiricilerin, özellikle ciddi hastalık ölümü riski en yüksek olanlar için önemli bir rol oynayabileceği açıktır."

41 ülkenin hala nüfusunun yüzde 10'unu aşılayamadığını ve 98 ülkenin yüzde 40'a ulaşmadığını kaydetti.

Ayrıca, DSÖ başkanı aynı ülkedeki nüfus grupları arasında aşılamada önemli farklılıklar olduğunu söyledi.


Tedros, “Eşitsizliği sona erdirirsek, pandemiyi de bitiririz. Eşitsizliğin devam etmesine izin verirsek, pandeminin devam etmesine izin veririz” diyerek uyardı.

Dış Basın