Araştırmacılar, Covid-19’dan ölme olasılığını artıran ve bağışıklık sisteminin çalışmasını düzenleyen beş gen buldu.

Söz konusu genler;  IFNAR2, TYK2, OAS1, DPP9 ve CCR2.

Yaşlılık hastanın bağışıklık sisteminin zayıflatarak, vücudun corona virüsle savaşmasını zorlaştırıyor, ancak gençlerin ölüm oranının yaşlılara göre daha fazla olması üzerine çeşitli araştırmalar yapıldı. 

İngiltere Ulusal İstatistik Bürosu'nun yaptığı araştırmalar, ölümlerin yüzde dokuzundan biraz fazlasının 45 ila 64 yaş aralığında gerçekleştiğini gösterdi.

Edinburgh Üniversitesi'nde bağışıklık sistemi ve bulaşıcı hastalıklar uzmanı olan Profesör Eleanor Riley, "Bu sağlıklı ve genç insanların neden  Covid-19 yüzünden öldüklerini tam olarak açıklayamıyoruz, ancak olasılıklardan biri genetik olarak buna yatkın olmaları. Bu gençler, ebeveynlerinden, kötü  genetik özellikleri miras almış olabilir ve bu onları riske atmış olabilir.'' diye belirtti.

2 bin 244 kritik Covid-19 hastası incelenerek DNA'ları üzerinde yapılan araştırmalarda sağlıklı bireylerle mukayeseler yapıldı.

Kenneth Baillie, "Sonuçlarımız, hangi ilaçların klinik testler için listenin en üstünde olması gerektiğini hemen vurguluyor.  IFNAR2, TYK2, OAS1, DPP9 ve CCR2 olarak adlandırılan genler, neden bazı insanların corona virüs olup bazılarının olmadığını kısmen açıklıyor” dedi.

Baillie, “Corona virüsü genler yardımıyla engelleyebilmemiz sağlayacak ilaçlar arasında en fazla potansiyele sahip olanlar, Eli Lilly tarafından da geliştirilen artrit ilacı baricitinib'i içeren Jak inhibitörleri adı verilen bir anti-inflamatuar ilaç sınıfıdır”dedi.