Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Kayıpmaz, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından 4'üncüsü düzenlenen Uluslararası Sağlık Bilimleri ve Yaşam Kongresi'nde yaptığı konuşmada, koronavirüsle mücadele iddiasıyla yeni kapanma kararlarının alınabileceğini açıkladı.

Kayıpmaz, konuşmasında hayvancılıkta, tarımda, savunma sanayiinde ve sağlık bilimlerinde yerli üretimin olmazsa olmaz oldyuğunu, aşılarda zorluk yaşandığını belirtti. Şu anda aşılamanın 18 milyona ulaştığını, dışa bağımlı bir ülke olduğumuzu vurguladı. Üniversitelerimizde bilim insanları tarafından geliştirilen aşıların ön plana çıkmasıyla, üretilir hale gelmesiyle pandemiden yani Covid-19 belasından veya bundan sonra karşılaşacacak olan diğer solunum yolu hastalıklarından kendi yerli aşılarımızla ancak kurtulabileceğimizi söyledi. Yerli aşıların düşük maliyetli olarak ülkemizde üretebilmesi halinde belki de yurt dışındaki birçok ülkeye de derman olacak şekilde en uygun şekilde sağlanabileceğinin altını çizdi.

Kayıpmaz, ek tedbirlerin gelecebileceğini belirttiği konuşmasında, Bilim Kurulu toplantısında ramazan ayı içerisinde vaka sayılarını düşürmeye, insan hareketliliğini azaltmaya yönelik tedbirler gündeme gelebileceğini belirtti. Bunun daha sonra Sayın Bakan tarafından Cumhurbaşkanlığı kabinesine sunulacağını söyledi.