Fahrettin Koca, Türkiye’deki mutasyonların ne durumda olduğunu da açıkladı ve Ak Parti Kongrelerine ilişkin yapılan eleştirileri yanıtladı. Bakan Koca şu ifadeleri kullandı:

“Muhabirin sorusu: Ak parti kongreleri sonrasında yaşanan kalabalığın, haritanın kırmızıya dönüşüne bir etkisi olduğuna yönelik muhalefetin eleştirileri arasında yer alıyor. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Öncelikle bu konuyu gündemde tutmanın kimseye faydasının olmadığının kanaatindeyim. Çünkü bugüne kadar bilgilendirmelerimiz Bilim Kurulu Üyelerimiz dahil olmak üzere kapalı ortamlarda ve yakın temasta virüsün bulaştığını biliyoruz. Bu bilgilendirmede bir değişiklik söz konusu değil. Dolayısıyla herkesi bu mücadelede üzerine düşen sorumluluğun yapması gerektiğinin kanaatindeyim. Buradan bir ayrıcalık çıkarmak doğru değildir. Herkesin mücadelede buna göre uyum göstermesi gerektiğinin altını çiziyorum.


“Mutasyon Türkiye’de yüzde 75 oranında”

Muhabirin sorusu: Türkiye’deki mutasyon ne durumda hangi illerde görüldü ?

Mutasyonun Türkiye’deki oranı yüzde 75’lere ulaştı. Kimi illerimizde yüzde 50-55 oranında kimi illerimizde ise yüzde 95 oranında. Bütün illerimizde mutasyon olduğunu ama ortalamanın yüzde 75 olduğunu söylüyorum. Bunun yüzde 50 ile 95 arasında değiştiğini söylüyorum.
Bunun dışında ağırlıklı İngiliz mutantı söz konusu. Ve var olan virüsün yerini İngiliz mutantı her geçen gün almaya başladı. Bu varyantın en önemli özelliği bulaştırıcılığının çok yüksek olduğu ama virülansında bir değişiklik olmadığını şimdiye kadar biliyoruz. Ayrıca Brezilya ve Güney Afrika Varyantı söz konusu. Brezilya’yı daha önce söylemiştim. Bir ilimizde görüldüğünden bahsetmiştim. Şimdi 3 vaka oldu 2 vakamız İstanbul, 1 vakamız İzmir’de. Güney Afrika Varyantı ise; şu ana kadar 157 vakamız oldu.
Dolayısıyla bundan sonraki süreçte mutant giderek arttığı için bu dönemde bizim kapalı kalabalık ortamlar ve özellikle yakın temastan uzak durmamız gerekir. Bu varyantlar riskli dediğimiz hasta grubunda daha ciddi sonuçlara sebep olduğunu biliyoruz olumsuz anlamda. O nedenle riskli kişilerin korunması ve yakın temasların mümkün mertebe önlenmesi gerekir bu süreç hiç olmazsa aşı süreci tamamlanana kadar gayret gösterelim.

"84 milyon birlikte mücadele etmek zorundayız."

Muhabirin sorusu: Tedbirler yeterlimi? / Sprey formda aşıda aşama hangi durumda?
Nazal aşıyla ilgili başından beri takip ettiğimiz Bakanlık olarak 2020 mart ayında desteklemek için yazı yazdığımız bir aşı. Bakanlık olarak klinik olarak TÜSEB üzerinden destekliyoruz. Üretim aşamasınıda destekliyoruz Bir özel şirketin girişimi ve dört üniversitemizin bu noktadaki katkısı ve bakanlığımızın TÜSEB üzerinden desteğiyle yakınen takip ettiğimiz ve önemli olacağını düşündüğümüz ve dünyada bir ilk olacağını düşündüğümüz bir aşı. Farklılığı da virüsün üst solunum yolundan girişini engelleyen ve bulaşıcılığı da önleyen bir aşı olarak biliyoruz. Hayvan çalışmaları bitti. Üretim hazırlıkları yapıldı. 2 3 hafta içerisinde araştırma için üretim yapılacak.
84 milyon birlikte mücadele etmek zorundayız. Herkes tedbirler konusunda gayret göstermeli Biontech aşısı önümüzdeki günlerde başlayacak. Türkiye’ye geldiği doz 2,8 milyon doz fakat önümüzdeki günlerde 4,5 milyona tamamlanmış olacak.

Muhabirin sorusu: Aşıda seçme şansımız olacak mı?

Sırası gelenin yaptırmama hakkı olacak"
Hibya Haber Ajansı