“PİYASANIN ROTASI”

Aşıya 1 Adım Kalırken…

Pfizer – BioNTech aşısında pozitif ilerleyiş devam ederken, AB lisanslama/acil durum kullanımı için başvuru devam etmektedir. Aşı için temel hikaye olan tünelin sonunda ışık var algısının beklenti ötesine geçmesi için az bir zaman kaldığından bahsedilebilir.

Piyasalar aşı iyimserliğini satın almaya devam ederken, S&P500 endeksi 3650 üzerinde kalıcılık ile durumu teyit etmektedir. Ayrıca bugün Biden’in ekonomi ekibini açıklaması bekleniyor. Yellen önderliğinde kurulacak ekibin piyasa dostu algısı fiyatlamalar tarafında yeni bir beklenti yaratılmasını tetikleyebilir.

Türkiye Varlık Fonu CEO’su Zafer Sönmez açıklamalarda bulundu;

BIST’te TVF’nin payı %51’in altına düşmeyecek
2021’de yeni bono ihracı sürecine gireceğiz. Yatırımcı bizi tanıdı. 2021’de daha hızlı bir şekilde finansalları toparlayarak doğru bir pencerede yola çıkacağız. Çünkü Varlık Fonu Hazine kadar olmasa da piyasaya sürekli gelen bir oyuncu olacak. Her 18-24 ayda fonun bir bonosunu göreceksiniz. Altyapısını hazırlamış durumdayız. Bizim için bononun fiyatı ve tutarından daha önemli olan bir şey var. Yatırımcı bazını oluşturmamız lazım
 
Türk Lirası değer kaybı öne çıkarken güniçi 7.9151 yüksek seviyesi test edilmiştir.

 

Haftanın genelinde takip edilecek başlıklar;

ABD: Fed Başkanı Powell’ın 1 – 2 Aralık tarihlerinde komitelere yapacağı sunumlar öne çıkacaktır. Fed’in para politikasında pandemi sürecinde ne kadar genişlemeye devam edeceği, bilançonun normalleşmesine ilişkin fikir tartışmalarının olup olmadığı ve ekonomik toparlanmanın akıbeti hakkında olası açıklamaları kritik olacaktır. Powell sunumları ile beraber ABD istihdam verilerini takip ediyor olacağız.
TÜRKİYE: enflasyon verilerini takip edeceğiz. GCM Yatırım Araştırma olarak beklentimiz enflasyonda aylı  %0.85 – yıllık %12.41 – yıl sonu %12 olarak bulunmaktadır. Moody’s ülke not değerlendirmesi ve görünümde herhangi bir değişiklik beklemiyoruz.
Fiyatlama dinamiklerinde, S&P500 endeksi 3600 seviyesi üzerinde 3658 seviyesinde fiyatlanmaktadır.  Kısa dönemli olarak 3600 üzerinde kalıcılık referans olabilir. ABD 10 yıllık tahvil faizi %0,8537 seviyesinde bulunurken, %1 seviyesine doğru momentumunu sürdürmektedir. Bu noktadan sonra ABD 10 yıllık tahvil faizi %1 ve üzerinde kalıcı olup olmayacağını takip edeceğiz. Altın $1800 seviyesi altında $1798 seviyesinde bulunmaktadır. EURUSD paritesi 1,1970 seviyesinde bulunmaktadır. USDTRY paritesi 7,8530 seviyesi ile 8,00 seviyesi altında fiyatlanmaktadır. 5 yıllık CDS (beyaz) 385.981 seviyesi ile 400 seviyesi altında hareket devam etmektedir. Dolar temasında  (klasik ve bloomberg Dolar endeksleri (mor+turuncu)) gerileme öne çıkmaktadır.

 

 

Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri 5 günlük (24 Kasım – 1 Aralık ) performansları (- kırmızı  / + yeşil)

Türk Lirası, %1,90 değer kazancı göstermektedir.

 

 

Kıymetli madenler, 5 günlük (24 Kasım – 1 Aralık) performansları (- kırmızı  / + yeşil)

Altın %0,52 değer kaybı – Gümüş %0,32 değer kaybı göstermektedir.

 

 

 

Kaynak GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı