Pandemi döneminde eğitim ve öğretim sürecini iyi yönetemediği için kamuoyunun büyük tepkisini çeken Ziya Selçuk, öğretmen atamalarıyla ilgili beklenen adımı atmadığı için atanamayan öğretmenler tarafından sosyal medya hesapları üzerinden istifa çağrısı yapılıyordu.

OKULLARDA CİNSİYETSİZLİK EĞİTİMİ

Özellikle ilkokullarda cinsiyetsizlik ya da kimliksiz cinsiyet temalı derslerin 2018 yılından bu yana okullarda verilmesinin kararlaştırılmasının ardından, henüz küçük yaştaki çocuklara eşcinselliğin yaygınlaştırıldığı yönündeki tepkilere neden olmuştu. 

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un 29 Aralık 2018 tarihinde AKŞAM gazetesine özel değerlendirmeler yaptığı habere göre, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), pilot çalışmasını 162 okulda başlattığı "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği'ne Duyarlı Okul" projesini geliştirdiği tepki çekmişti. Mili Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, TBMM’deki sohbetinde, 12 yıllık zorunlu eğitim süresince anaokulundan liseye kadar tüm okullarda toplumsal cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesi konusundaki çalışmalarına yönelik açıklamasında, şu ifadeleri kullanmıştı:

*"Milli eğitimin temel ilkeleri doğrultusunda eğitimde kadın erkek herkese fırsat ve imkân eşitliği sağlanmasına yönelik çalışmalar sürdürülüyor. Genel Müdürlüğümüz ve UNICEF iş birliğinde 2018-2019 İki Yıllık Çalışma Planı doğrultusunda, eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı bir yaklaşımın yaygınlaştırılması amacıyla yürütülen, ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Duyarlı Okul Standartlarının Yaygınlaştırılması’ çalışması ile 81 ilde Genel Müdürlüğümüze bağlı 162 pilot okulda çalışma gerçekleştirildi. Dersler özelinde somut örnekler sunarak okullara rehberlik edecek, ‘Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Etkinlik Kitabı’ hazırlandı. Kitap kapsamında 9. ve 10. sınıf seviyesinde derslerde ünitelere uygun, etkinlikler yaptık. Uzmanlar tarafından hazırlanan taslak etkinliklerin incelenmesi ve değerlendirilmesi amacıyla branş ve rehberlik öğretmenlerinin katılımıyla bir çalıştay gerçekleştirildi. Pilot olarak belirlenen 162 okulun okul yöneticisi, rehberlik ve bir branş öğretmeni olmak üzere toplam 468 kişiye Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Hizmet İçi Eğitim verildi."

*"Selçuk, akşam saatlerinde basın mensuplarına yeni öğretim yılına ilişkin yaptığı açıklamada, "Okulların 6 Eylül'de açılması bizim için son derece önemli. Çocuklarımızın, velilerimizin, öğretmenlerimizin sabrı konusunda gerçekten müteşekkiriz. Okulları açmak noktasında tüm toplumumuzun katkısını bekliyoruz. Biz hazırız ve toplumun sağduyusunun, desteğinin bu konuda hayati bir önem taşıdığının tekrar tekrar vurgusunu yapmak istiyorum. Okulları açmak noktasında çok kararlıyız." ifadelerini kullanmıştı."

*"Eğitimlerin ardından okullarda başlatılan proje uygulama süreci ile pilot okulların toplumsal cinsiyet eşitliği mevcut durum analizi yapıldı ve analiz sonuçları doğrultusunda toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı okul standartlarını sağlamaya yönelik okul eylem planları hazırlandı. Uygulamalar kapsamında İBBS-1 düzeyinde 12 ilde 24 pilot okula izleme ziyareti gerçekleştirildi. Çalışmalar neticesinde, taslak Değerlendirme ve İyi Uygulama Örnekleri Raporu hazırlandı ve revize süreci başlatıldı."

*"Yürütülen çalışmalar kapsamında çocukların cinsiyetçi kalıp yargılarla sınırlanmadan, kendi potansiyellerini geliştirebilecekleri ortamlarda kaliteli eğitim alabilmeleri sağlanıyor. Bu çerçevede kız-erkek öğrenci ayrımı yapılmadan meslek seçiminden, spor ve sanat faaliyetlerine kadar çocukların tercih ve eğilimlerine göre hareket ediliyor."

 

Sivil Düşünce Haber Portalı