1 Temmuz itibari ile Normalleşme Süreci başlamıştır. Normalleşme sürecinin başlamasıyla birlikte gelen zamlar iş dünyasını derinden etkiledi. EGİAD, küçük, orta ve büyük işletmelerden oluşan 680 üyenin, üyelerinin 3 bin 100'e yakın firmasının ve yaklaşık 110 bin kişiye istihdam sağlayan üretim gücünün, pandemi koşullarına rağmen ayakta kalmaya çalışan sektörü derinden sarsacağını belirtti. Konuyla ilgili açıklama yapan EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, son 3,5 yılda elektrik kullanım fiyatlarında yüzde 122 artış yapıldığına dikkat çekerek, “Maalesef bu artışlar sektörü engelliyor. ”dedi.

EGİAD Ege Genç İşadamları Derneği üyelerinin %56'sı imalat, inşaat, enerji ve madencilik olmak üzere sanayi dallarında faaliyet gösteren ve önemli bir üretim gücünü temsil eden son zamlarla ilgili değerlendirmede bulundu. İşletmelerin pandemi koşullarına rağmen ayakta kalmaya çalıştıklarına dikkat çeken Yelkenbiçer, "Uzun süredir birçok zorlukla mücadele eden iş dünyası için destek mekanizmalarının işletilmesi gerekiyor. Son zamlar ve enflasyon sanayicinin belini büktü. Üretim bu zor şartlar altında gerçekleştirilemeyecek noktaya geldi. İş dünyası üretebilirse ülke de bu çıkmazdan kurtulabilecektir. Destek bizim önümüzü açacak, bu şartlarda üretime devam etmenin yolu tıkalı.”

Ülkedeki toplumsal barışı, verimliliği ve çalışma coşkusunu olumsuz etkilememek için, ülke yönetiminde söz sahibi olanların zam oranlarını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini hatırlatan Yelkenbiçer, elektrikte yüzde 15'lik ve kullanılan doğalgazda ise yüzde 15'lik zamların olduğunu belirtti. Sanayinin yüzde 20 oranında üretimin önünde koronavirüs kadar engel teşkil edecek. Yelkenbiçer, "Üretime devam edebilmek için zamların gözden geçirilmesini istiyoruz" dedi. Salgının etkisi ve yüksek faiz-enflasyon-döviz sarmalı nedeniyle şu sıralar ekonomik sıkıntı yaşayan işletmelerin enerji maliyetlerindeki artışlarla büyük bir çıkmaza girdiğini hatırlatan Yelkenbiçer, iş dünyasının elinin de çok büyük bir çıkmaza girdiğine dikkati çekti. dünya standartlarıyla kıyasıya rekabette zayıflayan ve “Pandeminin yıpratıcı etkisiyle işletmeler. 1,5 yıldır yüksek faiz-döviz-enflasyon sarmalı, dünya genelinde artan emtia fiyatları, küresel lojistik sorunlar gibi birçok sorunla boğuşuyor. Tüm zorluklara rağmen üretmeye devam eden ve bunun sorumluluğunu alan iş dünyası olarak elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki artışı üretimin önünde bir engel olarak görüyoruz. Türkiye'nin küresel rekabet gücü zayıfladı. İşletmelerin ayakta kalabilmeleri için desteğe ihtiyaçları vardır. Uzun süreli destekle tekerlekler yerine oturacaktır. Ancak destek sağlanırsa ve fiyat artışları yeniden değerlendirilebilirse küresel rekabet gücü artacaktır.”açıklamasında bulundu.

Kaynak: EGİAD
Hibya Haber Ajansı