Belarus yüzlerce kamyonu AB'ye getiriyor.

Polonya Sınır Muhafız Sözcüsü Anna Michalska Cuma günü yaptığı açıklamada, 500 kişilik bir grubun Perşembe akşamı daha önce sınır kamplarını boşaltan Belarus makamlarının yardımıyla Avrupa Birliği üye devletine girmeye çalıştığını söyledi.
Michalska, "(Belaruslar), zorla geçme girişiminin olduğu yere giderek daha fazla göçmen getiriyordu." dedi ve ekledi: “Başlangıçta 100 kişi vardı, ancak daha sonra Belarus tarafı kamyonlarla daha fazla insan getirdi. Sonra 500 kişi vardı.
Michalska, AFP haber ajansına Polonya'nın 45 kişiyi gözaltına aldığını ve grup üyelerinin Polonyalı yetkililere taş ve göz yaşartıcı gaz attığını, Belarus güvenlik güçlerinin ise onları kör etmek için lazerler kullandığını iddia etti.

Polonya gazetecilerin 3 km (2 mil) genişliğindeki bölgeye erişimini yasakladığı için, Al Jazeera, diğer herhangi bir medya kuruluşu gibi, sınır faaliyeti iddialarını bağımsız olarak doğrulayamıyor.

En son geçişler ve tutuklamalar, Beyaz Rusya'nın insanları sınırın karşısındaki yakındaki bir kabul merkezine taşımasından ve yüzlerce Iraklı ilk dönüş uçağının Erbil ve Bağdat'a dönmesinden sonra gerçekleşti. Bu gelişmeler, Minsk'in son haftalarda ciddi bir Doğu-Batı çatışmasına dönüşen bir krizi sakinleştirmesine yardımcı olabilecek bir taktik değişikliğine işaret ediyor gibiydi.

Polonya ve müttefikleri Beyaz Rusya'yı, Başkan Alexander Lukashenko'nun hükümetine yönelik Batı yaptırımlarına yanıt olarak, çoğunluğu Orta Doğu'dan gelen binlerce göçmen ve mülteciyi kasıtlı olarak Polonya sınırına çekmekle suçluyor.
Rusya destekli Minsk bunu reddediyor ve Polonya güvenlik güçlerini AB'ye girmeye çalışan insanları geri iterek insanlığa karşı suç işlemekle suçluyor.

Dış Basın