Yunanistan'ın Halkidiki Yarımadası'nda, Osmanlı döneminde Gargara, şimdiki adı Simantra olan köyde, Osmanlı döneminde yaklaşık 160 Türk ailesi yaşıyordu. Lozan Mübadelesi ile 1924 yılında Gargara'da yaşayanlar Türkiye'ye gelirken, çoğunluğu Erdek ve Kapadokya'dan gelen Rum göçmenler buraya yerleştirildi. Mezar, yaklaşık 5 ay önce köyde spor salonu inşaatı için kazılan temelin içinde bulundu. Osmanlı dönemine ait olduğu belirlenen türbedeki cesetler, Halkidiki ve Aynaroz Eski Eserler Dairesi'nin deposunda tutuldu.
İstanbul'daki Lozan Mübadele Derneği konuyu duyar duymaz Dışişleri Bakanlığı'na haber vermiş ve köyün bağlı olduğu Propontida Belediyesi ile temasa geçmiştir. Ankara eş zamanlı bir diplomatik girişimle tepki gösterdi. Borsaların ve vakfın tek talebi cenazelerin İslami usullere göre inşa edilecek bir türbeye defnedilmesiydi.
Geçen hafta yapılan çalışmalar sonuç verdi. Propontida Belediyesi, türbe yapımına ve cenazelerin İslami usullere göre defnedilmesine onay verdi. Belediye Başkanı Emmanoil Karras, göçmenlere ve Lozan Muhacirler Derneği'ne resmi yazı göndererek kararı bildirdi.
Lozan Mübadele Derneği Başkanı Esat Ergelen olayları şöyle anlattı:
"Bu yılbaşı gecesi, mübadele borsasının torunu, köylerinde bir spor salonunun inşası sırasında bir Müslüman mezarlığı bulunduğu haberini alır ve hemen bize ulaşır. Lozan Mübadele Derneği'nin amaçlarından biri de onları korumaktır. Onlarla hala duygusal bağlarımız var. Bir araya geldik, neler yapabiliriz diye düşündük ve bu krizi barış için bir fırsata çevirmeye karar verdik. Lozan Muhacirler Vakfı olarak hemen Türkiye'nin dört bir yanındaki diğer mübadele kuruluşlarıyla temasa geçtik ve Yunanistan'daki bilim adamlarından, hem dışişleri bakanlığından hem de ilgili makamlardan 'bu mezarlığın kurtarılması, kazılan kemiklerin İslami usullere göre yeniden defnedilmesi ve küçük bir kitabe hazırlanması' talep edildi, kabul edildi. Geri dönmeye başladı. Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili hassasiyetini ifade etmeye Yunan büyükelçiliğini davet ederek destek istedi. Yerel yetkililer bağlar orada korumacı bir anlayışa girdi." dedi.