France 24'e açıklama yapan Yunanistan Başbakanı Miçotakis, iki ülke arasındaki en büyük fikir ayrılığının deniz yetki sınırlarının belirlenmesi olduğunu belirterek, "Büyük fikir ayrılıklarımız olduğu sır değil. Ama yan yana yaşayacağız. Türkiye ile bir yol bulmalıyız” dedi.

"TÜRKİYE İLE ORTAK ÇERÇEVE ÜZERİNDE ANLAŞMALIYIZ"
İki ülkenin ortak ekonomik çıkarları olduğunu ve bu alanda işbirliği yapabileceklerini vurgulayan Miçotakis, “Türkiye ve Yunanistan NATO üyesidir. Anlaşmazlıkları barışçıl bir şekilde çözmek ve gerilimi tırmandırmak NATO'nun çıkarınadır" dedi.
Ancak Miçotakis, “Doğu Akdeniz'de Yunanistan ve Güney Kıbrıs'a yönelik olaylar Türkiye'nin AB ile ilişkilerini etkiliyor. Türkiye ile ortak bir çerçeve üzerinde anlaşmalıyız. Bu çerçeve, uluslararası hukuk ve iyi komşuluk ilkelerine dayanmalıdır.

TÜRKİYE'YE BİNLERCE SIĞINMACININ GÖNDERİLDİĞİNİ REDDEDİ
Ancak Miçotakis, Yunanistan'ın binlerce mülteciyi zorla Türkiye'ye geri ittiğini reddetti. Yunanistan Başbakanı: “Geri çekilme yok. Ama bizim işimiz sınırlarımızı korumak. Sınırlarımızı korumak için elimizdeki tüm araç ve araçları kullanıyoruz. Meriç'teki polisimiz ve sahil güvenlik güçlerimiz ne sığınmacı heyeti ne de turizm ofisi" dedi.

Öte yandan Miçotakis'in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi öncesinde yaptığı ılımlı mesajlara karşılık, dün Ege'de Türk ve Yunan tekneleri buluştu.

Yunan Sahil Güvenlik Teşkilatı'ndan yapılan açıklamada, dün sabah erken saatlerde bir Türk Sahil Güvenlik botunun Midilli Adası'nın doğusundaki Yunan Sahil Güvenlik botunu rahatsız ettiği ve Yunan botunda hafif hasar meydana geldiği iddia edildi. Yunan basını, olayın Yunan karasularında meydana geldiğini ve iki teknenin bir süre birbirine çok yakın yüzdükten sonra Türk Sahil Güvenlik botunun Yunan teknesine "dokunduğunu" iddia etti. Türkiye'den konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

"TÜRK İHA'larına Övgü"

Öte yandan France 24 haberinde, Yunanistan'ın İHA üretme planlarında önemli bir ilerleme kaydedilmediği belirtilirken, “Türkiye 20 yıldır İHA teknolojisine yatırım yapıyor. Bu teknolojinin askeri çatışmalarda oynadığı önemli rol Libya ve Karabağ'da kanıtlanmıştır.


Kaynak: NTV