Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın davetlisi olarak gerçekleştirilecek ziyaret öncesinde Yunan basınında iki ülke arasındaki ilişkileri tırmandıracak haberler yer aldı.

Önceki gün yapılan resmi açıklamanın ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Yunanistan ziyaretinin yankıları devam ediyor. Rum mevkidaşı Çavuşoğlu'nun davetlisi olarak 30-31 Mayıs 2021 tarihlerinde Yunanistan'a yapacağı ziyarette Doğu Akdeniz'deki tartışmalı konular, Batı Trakya Türklerinin yaşadığı sorunlar ve Yunanistan'ın zorladığı göçmenler de ele alınacak. Türkiye'ye dön.

YUNAN BASININDA KIŞKIRTICI MANŞETLER

Kritik ziyaretin gündeme gelmesinin ardından Türk-Yunan ilişkilerini gündeme getiren ülke medyası, iddiaları ardı ardına sıralayarak tepki gösterdi.

Yunanistan'dan önce Çavuşoğlu'nun Dedeağaç ziyaretini manşetlere taşıyan Yunan gazeteleri, bu ziyaretin Batı Trakya'daki azınlık Müslümanları kışkırtmak için planlanmış bir olay olduğunu iddia etti.

Yunan medyası Çavuşoğlu'nun ziyaretiyle ilgili haberlerde tansiyonu yükseltecek ifadeler kullandı. Türk hükümetinin Batı Trakya'daki Müslümanları "provokasyon aracı" olarak kullanması gibi sınırsız ifadelerin kullanıldığı haberde,

TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi, TÜBİTAK Marmara'nın Akdeniz'deki faaliyetlerine yasadışı olduğunu iddia etti.

Doğu Akdeniz'deki meşru haklarından geri adım atmayan ve Türkiye'nin bölgeyi ihlal ettiği iddiasının peşine düşen Yunan medyası, Çavuşoğlu'nun açıklamasından önce Ege Denizi'ndeki araştırma faaliyetlerinin bilinçli bir hamleyle yürütüldüğünü öne sürdü.

"TÜRKLER HAVA SAHAMIZI İHLAL EDER"

Türk karşıtı diliyle tanınan Protothema, Türk F-16 jetlerinin faaliyetlerini anlattı. Çavuşoğlu'nun resmi ziyaretinin açıklanmasının hemen ardından Ege Denizi'nde F-16'ların uçmaya başladığını söyleyen Protothema, Türk jetlerinin Yunanistan'ın hava sahasını ihlal ettiğini iddia ederek provokasyon başlattı.

Türkiye'nin kendi hava sahasındaki tatbikat uçuşlarında 51 hava sahası ihlali olduğunu iddia eden Protothema, görüşmeler öncesinde suni bir gündem oluşturarak ikili ilişkilerde gerilim yaratmaya çalıştığını kanıtladı.