Dokuz Yezidi kadın yıllar sonra ilk kez 12 çocuklarıyla bir araya geldi, çocukların hepsi kuzey Irak'taki Yezidi cemaatine acımasızca zulmeden ve kadınlarını köleleştiren silahlı grup IŞİD üyelerinden doğdu.

Anne ve çocukların görüşmesi, ABD'li diplomat Peter Galbraith, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Suriye'deki Kürt yetkililer arasında aylarca süren lobi ve müzakereler sonrasında gerçekleşti. Çocukların Suriye'nin doğusundaki El Hol mülteci kampından ayrılıp Sınırı geçerek Irak'a geçmelerine izin vermek için bir anlaşmaya vardılar.
Atılımlara rağmen, Yezidi yaşlılar çocukların topluma asla alınamayacak dışlanmışlar olarak gören küçük dini topluluğa katılmalarına izin vermediler.
Karar, yıllarca süren şiddet ve zulümlerden zaten travma yaşayan annelerini, çocuklarını tutmak ya da toplumlarıyla kalmak arasında can sıkıcı bir seçimle karşı karşıya bıraktı.
Kurbanların ailelerinden ve IŞİD'in kampanyasından kurtulan Ahmed Mishko Berkani El Cezire'ye verdiği demeçte, "Yüksek Yezidi Ruhani Konseyi bu çocukların entegrasyonunu reddetmeye karar verdi." dedi.
"Binlerce yıldır, dinimizde ve toplumumuzda kural, sadece yezidi ebeveynlerden çocukların [aramızda] kabul edilebilmesidir. Ve soykırımdan kurtulanların akrabaları olarak, bu çocukların evlerimize girmesini kabul etmiyoruz." dedi.
Aile üyeleri Sincar'ın Yezidi kasabasındaki 80'den fazla toplu mezara gömülen Ali Beg'i tekrarlayan Berkani, Avrupa ülkelerine, Birleşmiş Milletler'e ve çocuk hakları gruplarına çocukları ve annelerini Irak dışına taşımaları çağrısında bulundu.
"Yezidi anneler ve çocukları IŞİd mağduru. Onlar suçlanamaz. Güvenli bir yerde yaşamalarını istiyoruz." dedi.
Birçok Yezidi'ye Avrupa'da ve başka yerlerde yeniden yerleştirme hakkı verildi, ancak IŞİD babalarından doğan çocuklar konusu birçok hükümet için ele alınamayacak kadar karmaşık olmaya devam ediyor.