Avrupa’nın tamamında ülkelerin TETRA radyoları kullanan acil hizmet ağları, yeni ve özel 4G/5G ağlara geçiş yapıyor. Bu geçiş ile birlikte halihazırda kullanılan belirli uygulamaları iyileştirmek ve birçok yeni uygulamayı da geliştirilmek mümkün oluyor. Bir araya geldiğinde bu gelişmeler polislerin gerçekleştirdiği faaliyetleri ve mobil bilişim cihazlarını kullanabilecekleri yeni alanlar açıyor.

 

TETRA, önemli iletişimler için uzun süre boyunca son derece başarılı ve güvenilir ağ sundu ancak Panasonic TOUGHBOOK, verileri çok daha hızlı olan 4G/5G ağlarında kullanma imkanı sayesinde polis memurlarının araçlarındaki ve sokaklardaki imkanlarını ve etkinliğini artırıyor.

 

Yeni yüksek hız ve veri ağı polis güçlerine nasıl yardımcı oluyor?

Yeni iletişim ağları, devriye arabalarının mobilizasyonu ve bakımı konusunda gelişmiş fırsatlar sunuyor. Örneğin AVLS'nin (Otomatik Araç Konumlandırma Sistemi) sunduğu imkanlar, araçların daha iyi yönlendirilmesi için önemli ölçüde geliştirilecek. Araçtan gelen telematik gerçek zamanlı olacak ve destek ekiplerinin araç sağlığını ve performansını izleyebilmesini sağlayacak. Böylece sorunlar ortaya çıkmadan önce yapılan proaktif bakım planlaması iyileşecek ve araçların kullanım dışı kaldığı süreyi en aza indirecek. Başka bir deyişle kullanım sürelerini de en üst düzeye çıkaracak.

 

Vücuda takılan kameralar gibi cihazlar, yüz tanıma ve ANPR sistemleri iyileştirilecek. Veriyi gerçek zamanlı gönderme ve kullanma özelliği, memurların ağın sınırında merkezi olarak tutulan bilgilere erişerek daha fazla işi daha hızlı yapmasını sağlarken, daha hızlı yanıt alabilmek için destek ekiplerine sahada neler olup bittiğini eksiksiz bir şekilde aktarabilecek.

 

Memurlar ve araçlar tarafından kullanılan tüm ekipmanları neredeyse gerçek zamanlı olarak takip edebilme özelliği, kayıp ekipmanlarda zamandan ve maliyetten tasarruf sağlayacak. Memurların istasyondan uzaktayken merkezi sistemlere veya halka açık internete bağlanmasını sağlamak için araç içinde ve çevresinde mobil WiFi’ın kapsama alanı genişletilecek. Bu genişletilmiş ve güvenilir bağlantı, polis memurlarının hareket halindeyken teknoloji sistemlerine erişmesini ve sistemlerin yönetimini daha hızlı tamamlamalarını sağlayarak sahada daha fazla zaman kazanmalarına yardımcı olacak. UK ESN gibi acil durum ağları ve 4G/5G ticari ağlar geliştikçe bu deneyim daha da güvenilir ve sorunsuz hale geliyor.

 

Mobil bilişim cihazlarını ve Bluetooth gibi iletişim bağlantılarını kullanabilen memurlar dronlar gibi birçok diğer özel sistemlere ve hatta EKG monitörleri gibi tıbbi ekipmanlara bağlanabilecek ve ağ üzerinden hayati bilgileri paylaşabilecek.

 

Yeni nesil mobil bilişim cihazlarına ve 4G/5G araç bağlantı platformlarına teknoloji yatırımı yapmanın tam zamanı. Birleşik Krallık'taki ESN gibi yeni acil durum ağları için onaylı ve test edilmiş çözümler seçen polis kuvvetleri, mevcut olduğunda yeni ağa geçmek için SIM'i değiştirerek bu ağlardan ve sundukları teknolojik gelişmelerden yararlanmaya hazır oluyor.

 

Mobil bilişim ve 4G/5G cihaz ağı teknolojilerine yatırım yaparken neleri göz önünde bulundurmak gerekiyor?

Yeni ağlar için onaylanmış en dayanıklı cihazları ve ağ çözümlerini değerlendirirken mobil bilişim iş ortağıyla birlikte çalışmak çok önemli. Panasonic TOUGHBOOK gibi bir iş ortağıyla çalışan kurumlar, mobil cihaz yükseltmelerini ve 4G/5G araç ağını tek bir çözüm olarak ele alabiliyor. Böylece her aşama genel olarak tek bir süreç haline geliyor ve kurulumlar da basitleşiyor. Bu sayede hem zamandan hem de maliyetten tasarruf ediliyor.


Hibya Haber Ajansı