Yemen açıklarındaki volkanik bir adada, enerji sevkiyatları ve ticari kargolar için dünyanın en önemli deniz noktalarından birinde yer alan gizemli bir hava üssü inşa ediliyor.
Hiçbir ülke Bab el-Mandeb Boğazı'ndaki Mayun Adası hava üssüne hak talep etmese de, yıllar önce 5,6 km (3,5 mil) uzunluğundaki ada boyunca büyük bir pist inşa etme girişimiyle ilişkili nakliye trafiği Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) öncülük ediyor.
Yemen'in uluslararası alanda tanınan hükümetindeki yetkililer, BAE'nin 2019'da Yemen'deki Hussi isyancılarıyla savaşan Suudi Arabistan öncülüğündeki askeri harekattan askerlerini çektiğini duyurmasına rağmen, emirliklerin de bu son çabanın arkasında olduğunu söylüyor.
Mayun'daki inşaatı yıllardır takip eden açık kaynaklı istihbarat şirketi Janes'in Orta Doğu editörü Jeremy Binnie, "Bu, nispeten kalıcı bir varlık oluşturmak için daha uzun vadeli bir stratejik hedef gibi görünüyor" açıklamasında bulundu.
Binnie, bunun "muhtemelen sadece Yemen savaşıyla ilgili olmadığını ve nakliye durumunu orada oldukça önemli görmelisiniz" diye de ekledi.
Abu Dabi'deki Emirati yetkilileri ve BAE'nin Washington Büyükelçiliği yorum taleplerine yanıt vermedi.
Mayun Adası'ndaki pist, gücün boğaza yansıtılmasına ve yıllardır süren bir savaşla sarsılan Yemen anakarasına hava saldırıları başlatılmasına izin veriyor. Ayrıca Kızıldeniz, Aden Körfezi ve yakındaki Doğu Afrika'ya herhangi bir operasyon için bir üs sağlar.
Planet Labs Inc'in The Associated Press tarafından elde edilen uydu görüntüleri, damperli kamyonların ve greyderlerin 11 Nisan'da adada 1,85 kilometrelik (6.070 fit) bir pist inşa ettiğini gösterdi.
Gazetecilere bilgi verme yetkisine sahip olmadıkları için adının açıklanmaması koşuluyla AP'ye konuşan yetkililer, Emirlik gemilerinin geçtiğimiz haftalarda Mayun Adası'na askeri silah, teçhizat ve asker taşıdığını söylüyorlar.
Askeri yetkililer, BAE ile Yemen Cumhurbaşkanı Abd-Rabbu Mansour Hadi arasındaki son gerginliğin kısmen hükümetinin Mayun için 20 yıllık bir kira anlaşması imzalaması talebiyle geldiğini söylediler.