İstanbul 12. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz olarak yargılanan sanık koltuğundaki Erol Mütercimler katılarak, duruşmada müştekiler Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Necmettin Bilal Erdoğan ve Muhammet Emin Demirkan'ın avukatları ile İmam Hatipliler Derneği ve İlim Yayma Cemiyeti avukatları da geldi. Duruşmada söz alan Mustafa Taşbaşı, "İmam Hatip mezunuyum. Suçtan zarar gördüm" diyerek katılma talebinde bulunsa da mahkeme tarafından katılma talebi reddedildi.

Mütalaada, 7 Eylül 2020'de bir televizyon kanalında yayımlanan programda, Erol Mütercimler'in "Ama sonuca bakın, o imam hatipten mezun olanlar bakın karşımıza ne olarak çıkıyor...." diyerek sarf ettiği ifadelerle eğitim kurumu olan imam hatip okullarından mezun olmuş kimselere karşı yayın yoluyla alenen tahkirde bulunduğu belirtilerek "Halkın bir kesimini sosyal sınıf din, mezhep, cinsiyet ve bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama" suçundan 9 aydan 1 yıl 6 aya kadar hapsi talep edildi.

Mütercimler beraatini talep etse de, mahkeme "Halkın bir kesimini sosyal sınıf din, mezhep, cinsiyet ve bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama" suçunu işlediği gerekçesiyle 10 ay hapis cezasına çarptırdı.