Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Teknopark'ta kurulan "Nanovation Teknolojik Araştırma Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi" bünyesinde yeni akıllı nanomoleküller içeren diş macunu formülasyonları elde edildi.
KOSGEB'in "Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programı" tarafından desteklenen proje kapsamında yeni diş macunu ve bu diş macununu harekete geçirebilen led lambalı diş fırçası geliştirildi.
Testlerde ürünlerin 3 dakika boyunca fırçalayarak zararlı bakteri ve mikropları yüzde 99 oranında temizlediği belirlendi.
Diş macunu için "PhotoDENT" ve diş fırçası için "PhotoLUMIN" isimleri kaydedildi. 120'den fazla ülkede koruma sağlayan "PCT Patentli" diş macununun tescili için alınmıştır.
Diş macunu ve fırça prototipleri üretilmekte olup yakın zamanda seri üretime geçilmesi hedeflenmektedir.

"COVID-19'UN ÖLDÜRÜCÜ ETKİSİ ÜZERİNE TESTLER DEVAM ETMEKTEDİR"
GTÜ Temel Bilimler Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Mahmut Durmuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geliştirilen diş macununun yeni nesil "fototerapötik antimikrobiyal diş macunu" olarak dünyada bir ilk olduğunu söyledi.
Diş macununda ve led ışıklı diş fırçasında bulunan akıllı nanomoleküller etkinleştirilerek diş etlerinde, minede ve ağızda bulunan bakteri, virüs ve mikrop gibi zararlı mikroorganizmaların temizlenmesiyle daha hijyenik ağız ve diş bakımının sağlandığını belirten Durmuş, "Diş macunları kullandık. Testlerde tarafımızca geliştirilen akıllı nanomateryaller içermektedir.Zararlı bakteri ve mikropların 3 dakikalık fırçalama ile yüzde 99 oranında temizlendiği tespit edilmiştir.Bu diş macununun Kovid-19 üzerindeki öldürücü etkisiyle ilgili testler devam ediyor..Kovid-19, Günümüzün en önemli küresel sağlık sorunu diş fırçalama sırasında yok oluyor.
Durmuş, 120'den fazla ülkede koruma sağlayan "PCT Patenti"nin alındığını ve Türk Patent Enstitüsü'ne gerekli başvurunun yapıldığını belirtti.
Geliştirilen ürünlerin ticari üretimi için KOSGEB Ür-Ge Destek Programı'na başvuruda bulunulacağını belirten Durmuş, şunları kaydetti:
"Bu malzemelerin üretimi için Bilecik'te bir fabrika kurulma aşamasında. Bu yenilikçi ürünler sayesinde diş çürükleri başta olmak üzere birçok ağız ve diş probleminin önüne geçilmiş olacak. Yeni geliştirilen bu diş macunu ile hemen hemen herkesin diş sorunu. Çürüklerin önüne geçilmesi öngörülmektedir.”

"YARALARIN DAHA HIZLI İYİLEŞMESİ İÇİN MERHEM VE ÇÖZÜMLER DE GELİŞTİRİLİYOR"
Türkiye'de yıllık diş macunu kullanımının yaklaşık 500 milyon tüp olduğunu ve bu pazarın ekonomik değerinin 70 milyon Euro civarında olduğunu kaydeden Durmuş, "Bu durum dikkate alındığında, Türkiye'de elde edilen yeni nesil diş macunu ve fırçanın Türkiye'de üretildiği tahmin ediliyor. diş macunu kapsamı Türkiye'de satışa çıkacak.Projenin ekonomik katma değeri çok yüksek olacak." değerlendirmesini yaptı.
Geliştirilecek ürünlerin ihraç edileceğini ve ülkeye döviz girişinin sağlanacağını belirten Durmuş, şöyle devam etti:
"Bugün iç piyasada kullanılan diş macunlarının tamamına yakınının yurt dışından ithal edilen ürünler olduğu düşünülürse, önerilen bu proje kapsamında yerli ve milli bir diş macunu ve fırçasının geliştirilmesi bu konuda ithalatı azaltacaktır. ülkemizin en büyük ekonomik sorunu geliştirilecektir.Ağız ve diş sağlığı ürünlerinin yanı sıra sabun, şampuan, losyon gibi formülasyonlar içeren kozmetik ürünler de geliştirilmektedir.Geliştirilen akıllı nanomalzemeler yara iyileştirici özelliklere sahiptir, böylece yaraları iyileştirebilirler. İnsanlarda ve hayvanlarda daha hızlıdır. Yara merhemleri ve solüsyonları da onların düzgün bir şekilde iyileşmesine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. ‘’