Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Op. Dr. İlknur Sayar, “Yalancı menopoz bir hastalık değil bazı infertilite, endometriozis, adenomyozis, myom gibi rahatsızlıkların tedavisi için yapılabilen bir uygulamadır. Verilen ilaçlar ile istekli olarak yumurta fonksiyonlarının baskılanarak adet döngüsünü geçici süre durdurulmasıdır. Yalancı menopoz bazı rahatsızlıkların tedavisi için bizim kendi isteğimizle ilaçlar ile yaptığımız geçici bir durumdur. Erken menopoz ise hekimden bağımsız olarak gerçekleşen 40 yaşın altında menopoza girme durumudur” dedi.

PERİMENOPOZ 6 YIL SÜREBİLİR

Menopoza girme yaşını etkileyen en önemli faktörün genetik kodlarımız olduğuna dikkat çeken Sayar, menopoz dönemini hakkında şu bilgileri verdi;

“Yumurtalıkların aktivitelerini kaybetmeleri sonucu adet döngüsünün kalıcı olarak 12 ay boyunca kesilmesi olan menopoz dünya genelinde 45-55 yaş kadınlar arasında görülüyor. Yapılan çalışmalarda bir ailedeki kadınların benzer yaşlarda menopoza girdiği gözlemleniyor.  Sosyo-ekonomik düzey, sigara kullanımı, ırk, psikolojik travmalar, kronik hastalıklar, gebelik ve doğum sayısı, fiziki ve çevresel faktörler menopoz yaşını etkileyen faktörler arasında bulunuyor. Türkiye’de ise bu ortalama 46-48 yaştır. Menopoz süreci genellikle hormon değişikliğine bağlı adet düzensizliği şeklinde başlasa da kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir.  Bir kadına menopoz döneminde diyebilmek için 12 ay boyunca adet kanamasının olmaması gerekir. Perimenopoz dediğimiz menopoza geçiş dönemi 2 ile 6 yıl arasında değişkenlik gösterebilir.”

MENOPOZ TARİHİNİ DEĞİŞTİREN FAKTÖRLER  

Sayar, Günümüzün yaşam koşulları, beslenme, iklim koşulları gibi faktörler, ağır psikolojik travmalar, stres ortalama menopoz yaşını düşürüyor. Tüp bebek, yumurta çatlatma gibi yardımcı üreme teknikleri ile birçok yumurta aktif edildiğinden menopoz yaşı erkene çekiliyor.”bilgisini verdi.

Menopozun erken dönemde en sık belirtisinin adet düzeninin değişmesi olduğunu söyleyen Sayar, “Diğer belirtiler ise sıcak basması, gece terlemesi, vajinal kuruluk, ciltte kuruluk, vajinal kuruluğa bağlı olarak ağrılı cinsel birliktelik ve cinsel isteksizlik, eklem ağrıları, anksiyete bozukluğu ve panik atak gibi psikolojik değişimler, saç dökülmesidir.” diye belirtti.

MENOPOZA GEÇİŞ DÖNEMİNDE ANNE OLABİLİRSİNİZ

Erken menopoz belirtisi gösteren kadınlarda yardımcı üreme teknikleri ile gebelik mümkün olabileceğini işaret eden Sayar, şu bilgileri verdi;

“Erken menopoz, menopoz yaşının 40 yaş altında olmasıdır.  Östrojen azlığına bağlı olarak osteoporoz dediğimiz kemik erimesi ve kalp hastalıkları açısından risk oluşturur.  Yine östrojen hormonu azlığına bağlı olarak ciltte kuruluk, saç dökülmesi, vajinal kuruluğa bağlı olarak ağrılı cinsel birliktelik ve cinsel isteksizlik, ateş basmaları, anksiyete gibi duygu durum bozuklukları, kilo alma görülebilir. Menopoza geçiş döneminde ya da adet kanaması görülmeyen ilk 12 aylık sürede östrojen hormon azlığına ve düzensizliğe bağlı olarak gebe kalma ihtimali düşük de olsa imkansız değildir.”

YENİ DÖNEME SAĞLIKLA MERHABA DEYİN

Menopoza girerken paniğe kapılmak yerine bu dönemi en sağlıklı ve rahat nasıl geçiririm diye bilgi alınmasını tavsiye eden Sayar, sözlerine şöyle devam etti;

“Düzenli egzersiz yapın, sigara ve alkolü bırakın. Kadınlar menopoz sürecinde yalnız değildir. Menopoz süreci de bebeklik, ergenlik, gebelik ya da loğusalık gibi hayatımızda var olan yeni bir dönemdir. Bu süreçten endişe duyup kabus haline getirmek yerine önerilere uyarak, rutin kontrol muayene ve tetkikleri aksatmayarak, şikayetlerinizi hekiminizle paylaşarak süreci sağlıklı bir şekilde geçirebilirsiniz.”


Hibya Haber Ajansı