Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, bugün başkent Beijing’in Daxing bölgesinde bulunan bir parka gidip ağaç dikme etkinliğine katıldı ve birkaç çeşit ağaç dikti. 100 hektarlık alana sahip parkın inşası tamamlandıktan sonra yerel halk doğayla iç içe yaşamanın keyfini sürebilecek.

Xi, etkinlikte yaptığı konuşmada, her vatandaşın ekolojik uygarlığın katılımcısı olup, vatanın daha mavi gökyüzü, daha berrak su ve daha temiz ekolojik ortama sahip olması için katkılarda bulunması gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Xi, 2013 yılından beri her yıl düzenli olarak ağaç dikme etkinliklerine katıldı. Ekolojik çevre koruma çalışmalarına daima önem veren Xi, ağaç ile ilgili önemli konuşmalarda bulundu.

Fujian eyaletinin Fuzhou kentine bağlı Gulou semtinin Suwei sokağında bulunan ve bin yıllık geçmişe sahip olan Peixiangong Tapınağı’nda bin yaşında bir banyan ağacı var. Asırlık ağaç, kentin en eski banyan ağacı olarak dimdik ayakta duruyor. Çin Komünist Partisi’nin dönemin Fujian Eyaleti Komitesi Sekreter Yardımcısı olan Xi Jinping, 1998 yılının Ocak ayında bu banyan ağacını ziyaret etti. Xi, ağacın bakımından sorumlu görevliye şunları söyledi: “Sen bu ağacın sorumlususun. Canını korur gibi bu yaşayan antik eseri korumalısın.”

Changting İlçesi, Çin’in güney kesiminde kırmızı toprak erozyonunun en ciddi yaşandığı bölgeydi. Xi, erozyon sorununu çözmek için beş kere Changting’e gidip incelemelerde bulundu. Dönemin Fujian Valisi olan Xi, Changting’de ekolojik parkın kurulduğunu öğrendikten sonra, 29 Mayıs 2000’de parka bin yuan bağışlayarak bir kafur ağacı diktirdi. Hızlı büyüyen kafur ağacı, bu kırmızı topraklarda meydana gelen yeşil mucizeye tanık oldu.

Xi Cumhurbaşkanı olarak, 2019 Uluslararası Bahçecilik Fuarı sırasında yabancı liderlerle beraber bahçede süs elması ağaçlarını dikti. Xi, fuarın açılış töreninde yaptığı konuşmada insan ile doğa arasındaki uyum, yeşil gelişim ve refah, doğaya sevgi, bilimsel yönetişim ruhu ve işbirliği taleplerini vurguladı. Xi şunları söyledi: “Bu bahçenin gösterdiği yeşil gelişim anlayışının, dünyanın dört bir yanına yayılmasını ümit ediyorum. Torunlarımız zengin geleceği paylaşırken uzaktan gökyüzündeki yıldızları, yeşil dağları izleyip, çiçeklerin güzel kokularının keyfini çıkarmasını istiyorum.”

Çin Komünist Partisi 18. Ulusal Kongresi’nin düzenlenmesinden bu yana ülke genelindeki ağaçlandırma çalışması hızlandırıldı. Çin’de 64 milyon hektarlık alan ağaçlandırıldı ve bu konuda Çin, dünyanın birinci sırasındaki yerini korudu.

Kaynak: Çinn Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı