Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, Çin Cumhurbaşkanı Xi jinping’in ABD Başkanı Joe Biden’le yaptığı görüşmede Ukrayna sorunuyla ilgili kaydettiği ifadelerin, Çin’in daima dünya barışını koruyan bir güç olduğu mesajını verdiğini belirtti.

Wang Yi, dün basına verdiği demeçte, Çin ve ABD liderleri arasında yapılan görüşmeyi değerlendirdi.

Wang Yi, “Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin’in Ukrayna sorunundaki tutumunu net ve kapsamlı şekilde açıkladı ve şu önemli mesajı verdi: Çin, daima dünya barışını koruyan bir güç. Biz her zaman barışı savunuyoruz ve savaşa karşı çıkıyoruz. Bu tutum, Çin’in tarihsel ve kültürel geleneklerinden kaynaklandığı gibi, Çin’in dış politikasını da yansıtıyor. Çin, hadisenin esası doğrultusunda objektif ve adil bir tavırla bağımsız değerlendirmede bulunacak. Dışarıdan gelen hiç bir tehdit ve baskıyı asla kabul etmeyeceğiz. Çin’e yönelik her türlü asılsız itham ve şüpheye de karşı çıkıyoruz.”

Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in görüşmede, Çin’in çözüm planını da açıkladığını hatırlatan Wang, “Plan, iki önemli teklif içeriyor. İlk olarak, şu anki en ivedi görev, tarafların olayın doğrudan müdahili olan tarafları arasında diyalog yapılmasını hızlandırarak sivil can kayıplarından ve bir insani krizden kaçınmak amacıyla bir an önce ateşkes yapılmasını sağlaması. İkinci teklif ise uzun vadeli olarak, Soğuk Savaş zihniyetinden vazgeçilip, bloklar arası zıtlaşmaların terk edilerek, dengeli, verimli ve sürdürülebilir bir bölgesel güvenlik yapısının gerçek anlamda oluşturulması ve Avrupa kıtasındaki kalıcı güvenliğin gerçekleştirilmesi.”dedi.

Wang, Çin’in tutumunun objektif ve adil olduğu gibi, çoğu ülkenin arzusuna da uyduğunu söyledi.

Kaynak
Hibya Haber Ajansı