Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, Ukrayna'da Rus okullarının açılmasının Rusya'da Ukrayna okullarının açılmasıyla mümkün olduğunu belirterek, karşılıklı saygının bunu gerektirdiğini kaydetti.
Yabancı medya kuruluşlarına verdiği röportajda Zelenskiy, “Bana okullarla ve dillerle ilgili sorunları nasıl çözeceğimi soruyorlar. "Sadece herkesin birbirine saygı duyması gerektiğini ve her şeyin yoluna gireceğini söylüyorum."
Ukrayna'da eğitim veren çok sayıda özel okul olduğunu ve yakın gelecekte Macar okullarının eğitime başlayacağını belirten Zelenskiy, “Rus okulu ister misiniz, Moskova'ya gelin St. Petersburg'da Ukrayna okulları açalım ve açalım. Ukrayna okulları. Tümen. "Bunun adı saygı" dedi.
Ukrayna'da Nisan 2019’da kabul edilen dil yasası, özel iletişim ve dini ritüeller dışında, devlet organları, okullar, üniversiteler, hastaneler, mağazalar, kafeler, mahkemeler, ordu, emniyet, seçim ve referandum kampanyası gibi yaşamın hemen her alanında yalnızca Ukraynaca konuşulmasına imkan veriyor.
Ukrayna'da Rusça eğitim veren tüm okullar 1 Eylül 2020 tarihi itibariyle Ukrayna eğitimine geçmiştir. Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanlığı'nın verilerine göre 2019 yılı sonu itibarıyla 125 devlet okulu ve 43 özel okul eğitim vermektedir.