Çin Dışişleri Bakanlığı, Çin’den ve Dünya Sağlık Örgütü’ne üye 10 ülkeden uzmanların oluşturduğu çalışma ekibinin 14 Ocak-10 Şubat’ta Wuhan’da salgının kaynağına ilişkin gerçekleştirdiği çalışmayla ilgili olarak hazırlanan raporla ilgili olarak bir açıklama yayımladı. Çin Dışişleri Bakanlığı’nın resmi internet sitesindeki bildiride, Çinli ve yabancı bilim insanlarının söz konusu bilimsel araştırma sürecinde gösterdiği çalışkanlık ve bilimsel yöntemlere bağlılık tutumunu Çin’in takdirle karşıladığı belirtildi.
 
Çin tarafının ortak çalışma ekibinin Wuhan’daki araştırmalarına gerekli desteği sağladığına dikkat çekilen bildiride, bunun Çin’in açık, şeffaf ve sorumlu tavrını yeterince gösterdiği vurgulandı. Salgının kaynağına dair araştırmaların küresel bilim insanlarının işbirliğiyle yürütülmesinin önemine işaret edilen bildiride, konuyu siyasileştirmenin salgınla uluslararası mücadele çabalarını baltalayacağı ve salgın kaynaklı ölümlerin artışına yol açabileceği kaydedildi. Bunun uluslararası toplumun dayanışma ve iş birliği içinde salgının üstesinden gelme arzusuna aykırı olduğu ifade edildi.
 
Salgının kaynağının aydınlatılmasının küresel bir misyon olduğuna ve ilgili araştırmaların pek çok ülkenin katılımıyla birçok bölgede yapılması gerektiği belirtilen bildiride, DSÖ ve Çin’in ortak çalışmasının, bu konudaki uluslararası işbirliğine itici güç sağlamasının beklendiği vurgulandı.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı