Amerika'nın en uzun savaşı belirsiz bir sona yaklaşıyor.

ABD birlikleri, yaklaşık 20 yıl önce Amerikan birlikleri tarafından ele geçirilen Afgan başkentinden sorumlu Taliban ile bir kez daha Kabil'den ayrıldı.
Birçok uzmana göre, 20 yıllık ABD desteğinden sonra Afgan hükümetinin hızla çöküşü, Washington'un askeri gücünün sınırlarını gösteriyor ve ABD'nin dış müdahalesine ve "bitmeyen savaşlara" karşı argümanları gündeme getiriyor.

Ancak Başkan Joe Biden'ı eleştirenler, çaresiz Afganların Kabil'den kaçmaya çalıştığı sahnelerin ABD'nin zayıflığının bir işareti ve küresel Amerikan askeri müdahalesine duyulan ihtiyacın kanıtı olduğunu söylüyor.

Dünyanın odak noktası haklı olarak Afganları yurtdışında güvende tutma çabalarına odaklandığı için, Taliban'ın zaferi Washington'da ABD'nin dünyadaki rolü hakkında hararetli bir tartışmaya yol açtı.

Müdahaleci politikalara karşı savunan bir düşünce kuruluşu olan Quincy Sorumlu Hükümet Enstitüsü'nde araştırma görevlisi olan Annelle Sheline, “Askeri liderliğindeki bir devlet inşası ve ulus inşası projesi her zaman başarısızlığa mahkum olacaktır” dedi.

'Çekiç ve çivi yaklaşımı'
Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'ndaki kaosta, kadın hakları ve ABD ile çalışan Afganların güvenliği de dahil olmak üzere Taliban yönetimi altındaki ihlallerle ilgili endişeler ortaya çıktı.

Asfalta akan ve kalkış yapan uçaklara tutunan insanların görüntüleri, Afganların Taliban yönetimi altında yaşama korkusunu hissettirdi.

Bu arada, Taliban'ın düşmanlarından intikam almayacaklarına dair güvenceleri, halihazırda yürütülmekte olan yaygın suistimal raporları arasında Afgan'ın çektiği acılarla ilgili artan endişeleri hafifletmedi.


Biden, Afganistan'daki insan hakları tehdidini kabul ederken, Washington'un Taliban'la savaşmak için ülkede savaşmak ve muhtemelen ölmek için binlerce asker göndermekten başka yapacak bir şeyi olmadığını savunuyor.


Cuma günü yaptığı açıklamada, "Oğullarınızı, kızlarınızı, belki de ölmek için - önemli ölçüde daha fazla Amerikan kuvveti konuşlandırmak zorunda kalmayacağıma gerçekten inanan var mı" dedi. "Ve ne için?"


New York Şehir Üniversitesi - Bronx Community College'da Afgan-Amerikalı bir sosyoloji ve ekonomi profesörü olan Jawied Nawabi, Amerika Birleşik Devletleri'nin Afganistan'dan askeri güce daha az bağımlı hale gelmek için bir ders alacağını umduğunu söyledi.

Nawabi, ABD askeri müdahaleleri hakkında "Tek aletiniz çekiçse, her şey çivi gibi görünür ve aynı şeyi yapmaya devam ederler" diye bir söz vardır.

"Umarım... insanlar askeri yaklaşıma, çekiç ve çivi yaklaşımına direnmeye başlar."

Genelde ABD'nin Afganistan'daki askeri yenilgisi olarak tanımlansa da, Washington'daki pek çok şahin ses, sorunun askeri güç çekicinin ardındaki sürekli güç eksikliği olduğunu savunuyor.

George W Bush ve Donald Trump yönetimlerinde görev yapan eski bir ABD yetkilisi olan John Bolton Perşembe günü Twitter'da "Bu Trump-Biden çekilmesi büyük bir hata" dedi.


“Pekin ve Moskova gülüyor. Tahran ve Pyongyang, iş ABD'nin azılı düşmanlarının iddialarına geldiğinde Yönetim'i saf buldu. Bizi enayiler gibi gösteriyor."


Geçen yıl Taliban ile bir geri çekilme anlaşmasının müzakeresine yardımcı olan eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, mevcut yönetimin "arkadaşlar ve aile" peşinde koşma tehdidi de dahil olmak üzere Taliban savaşçılarına karşı caydırıcı olarak güç kullanması gerektiğini söyledi. .

Pompeo geçen hafta Fox News'e verdiği demeçte, "Taliban saldırgan ve korkusuz çünkü Başkan Trump ve benim sahip olduğumuz caydırıcılık modelini benimsemeyi reddeden bir yönetimimiz var."

güce güvenmek
Nawabi, ABD'nin yardım ve kalkınma programları yoluyla dış politikasında daha fazla "yumuşak güce" ihtiyacı olduğunu savunarak, Washington'un Afganistan ile ilişkilerindeki temel sorunun künt güç yaklaşımı olduğunu söyledi.

ABD savaşa 2 trilyon dolardan fazla harcadı, ancak Nawabi Afgan toplumundaki şaşırtıcı yoksulluk ve uyuşturucu bağımlılığı oranlarına dikkat çekerek, bu paranın ne kadarının Afganlara yardıma gittiğine karşı Pentagon ve askeri müteahhitlere harcanan paraya ilişkin soruları gündeme getirdi.

Taliban tarafından hızlı bir şekilde ele geçirilmesine şaşırıp şaşırmadığı sorulan Nawabi, El Cezire'ye, çöküş kaçınılmazsa Afgan hükümetini parçalamanın ne kadar sürdüğünün önemli olmadığını söyledi.

“20 yıl sonra 11 gün olmasa da altı ayda çökecek bir devleti neden kurdunuz? Gerçek bir kapasite ve askeri sistem kurmuş olsaydınız, bu soru neden ortaya çıktı?”

Quincy Enstitüsü'nden Sheline, eski Başkan Dwight Eisenhower'ın askeri-sanayi kompleksinin "haksız etkisi" hakkındaki 1961 uyarılarına atıfta bulunarak, Nawabi'nin Afgan kaynaklarını Pentagon'a ve askeri müteahhitlere harcama konusundaki sözlerini yineledi.

Silah üreticilerinin ve savaş vurguncularının "savaşların sonsuza kadar sürmesini" isteyenler olduğunu söyledi.

El Cezire