13. Çin Ulusal Halk Meclisi’nin (ÇUHM) 5. Toplantısı’na katılan Xinjing Uygur Özerk Bölgesi temsilcisi Adili Abdurezak, önceki gün ÇUHM temsilcileri bilişim platformu yoluyla bir öneri sundu.

ÇUHM temsilcilerinin önerilerde bulunmalarına kolaylık sağlamak amacıyla, ÇUHM temsilcileri bilişim platformu bu yıl resmen hizmete sokuldu.

Adili Abdurezak, geçen 9 yılda işletmesinin Xinjiang’ın güneyindeki Taklamakan Çölü’nde çöl gülü yetiştiriciliği yapmasına öncülük etti. Bu çabayla halkı yoksulluktan kurtardıktan sonra Adili, “yetenekli eleman eksikliği”nin işletmesinin gelişmesinin önünde engel olduğunun, hatta bunun Xinjiang, özellikle Xinjang’ın güney bölgesinde karşılaşılan ciddi bir sorun olduğunun farkına vardı.

Adili, bu yıllık ÇUHM toplantısına devletin Xinjiang’da yetenekli eleman yetiştirilmesine desteği artırmasını talep eden bir öneri sundu.

Halk Meclisi sistemine göre, önerilerde bulunma, ÇUHM temsilcilerinin halk adına ve yasa uyarınca ulusal ve toplumsal işleri yönetme yetkisi yürütmelerinin önemli bir yöntemidir. 

Halkı geniş bir şekilde temsil eden bu öneriler, incelenmek ve ele alınmak üzere ÇUHM Daimi Komitesi tarafından hükümet birimlerine iletilir ve en geç altı ay içinde cevap verilir.

Adili, 13. ÇUHM temsilciliğine seçilmesinden bu yana geçen dört yılda tarım arazilerinin korunması, yoksulluğun azaltılması ve eğitim gibi alanlara odaklanan 7 öneri ortaya koydu, bu önerilerin hepsine cevap verildi. İlgili önerilerden biri "14. Beş Yıllık Plan” kapsamındaki ulaşım kalkınma planına dahil edildi.

Uygur bir ÇUHM temsilcisi olarak Adili, etnik bölgelerdeki insanların demokratik haklarının tam olarak güvence altına alındığını hissetti.

Adili, "Uygur halkı dahil olmak üzere halk kitlesinin en endişe verici ve gerçekçi sorunları, çeşitli kanallardan hükümete bildirilebilir. ÇUHM temsilcileri de halkın sesini fikir ve öneriye dönüştürüp sorunların çözümü için çaba gösterecektir" diye konuştu.

Edinlen bilgilere göre, 8 Mart itibarıyla, ÇUHM’ye toplam 487 önerge ve temsilcilerden 8 bin öneri gönderildi. Tüm bunlar Çin demokrasisinin yansımasıdır. 

Kaynak
Hibya Haber Ajansı