Eurotahvil Piyasaları

ABD 10 yıllık tahvil getirisi %1,62 civarında izlenen seyrini ABD enflasyon verisi sonrasında yukarı yönlü devam ettirdi. Enflasyonun beklentilerin üzerinde açıklanmasıyla %1,69 seviyelerine kadar 10 yıllık getiri %1,68 civarında kapanış yaptı. Avrupa tarafında da getirilerde yükseliş izlendi. 10 yıllık tahvillerde İngiltere’de 5 baz puan, Almanya ve Fransa’da yaklaşık 4 baz puan yükseliş görüldü. Gelişmekte olan ülke eurotahvillerinde de getirilerde yukarı yönlü seyir görüldü. Türkiye 10 yıllık eurotahvilde 13 baz puan genişleme görüldü. Türkiye 5 yıllık CDS primi de düne göre yaklaşık 13 baz puan yukarıda fiyatlandı.


ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

ABD hisse senedi piyasaları oldukça zorlu bir günü geride bıraktı. ABD’nin duyurduğu Mart ayı enflasyon verisinin beklentilerin oldukça üzerinde gelmesinin ardından satış baskısı derinleşti. Enflasyon ile mücadelede FED’in faiz artırma ihtimali Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq endekslerinde sırasıyla %1,99,%2,14 ve %2,67 oranlarında görülen değer kayıplarında önemli rol oynadı. FED’in paylaşımlarımda tüketici borcunun 2021’in ilk üç ayında, ev ve otomobil kredilerindeki artış önderliğinde yükseldiği görüldü. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi danışma paneli Çarşamba günü Pfizer ve BioNTech’in Covid-19 aşısının 12-15 yaş arası çocuklar için genişletilmiş kullanımını onaylayarak ABD genelinde aşıların kullanımın önünü açtı. Avrupa tarafında Birleşik Krallığın beklentilere oldukça yakın açıkladığı birinci çeyrek GSYİH öncü verisi, kuvvetli imalat ve sanayi üretim verileri ile birlikte FTSE 100 endeksi günü %0,82 oranında artıda tamamladı. Eurostoxx 50 endeksi günü yatay sonlandırırken, DAX ise %0,2 oranında primlendi.

S&P 500 endeksinde yer alan on bir sektörden sadece enerji hisseleri günü yatay pozitif tamamlarken, takdirsel tüketim ve teknoloji hislerinde %3 civarı görülen satışlar endeksi aşağı çekti. Altyapı, gayrimenkul, sanayi ve hammadde sektörlerinde %2,5 civarında görülen kayıplar ise dikkat çekiciydi. Bir Avrupa Birliği mahkemesi, Amazon’un $303 milyonluk vergi davasında Amazon’un lehine karar vererek, şirketin Lüksemburg’a vergileri geri ödemesine yönelik AB yetkisini kaldırdı. Mahkeme, Amazon’un adil olmayan bir şekilde elverişli bir vergi anlaşması aldığı iddiasını reddetti. Teknoloji şirketlerinin satış baskısının odağında olduğu günde şirket hisseleri ise %2,23 oranında değer kaybetti. Microsoft %2,94, Apple %2,49, Facebook %1,3, Alphabet %3,08 Netflix ise %2 oranlarında günü ekside tamamladı. Salı günkü dramatik gün içi dönüşünün ardından dalgalı ticaretine devam eden Virgin Galactic hisseleri günü %11,26 oranında ekside tamamladı. Ark Invest Salı gecesi, ETF’inde bulundurduğu şirket hisselerinin neredeyse tamamını sattığını açıkladı. Dow Jones endeksinde yer alan hisseler arasında sadece Merck ve Chevron hisseleri sırasıyla %0,70 ve %0,63 oranlarında primler ile günü artıda tamamlamayı başardı. Endekste kayıplarıyla öne çıkan hisseler ise Boeing %3,54, Nike %2,72 ve Walt Disney %2,1 idi.

 

DAX endeksinde yer alan on sektörden dördü günü değer kazanımlarıyla tamamlarken, teknoloji ve altyapı hisselerinde sırasıyla %1,3 ve %0,68 oranlarında görülen satışlar endeksi baskıladı. Sağlık ve iletişim hizmetleri sektörlerinde sırasıyla %4,28 ve %2,21 oranlarında görülen kazanımlar ise endeksi yukarı taşıdı. Endekste yer alan Bayer, açıkladığı kuvvetli birinci çeyrek bilançosu ile günü %7,24 oranında artıda tamamladı. Beklentilerin üzerinde duyurulan satış ve hisse başı kar öne çıktı. Bilanço açıklamalarında bulunan diğer şirketler ise Allianz ve Deutsche Telekom oldu ve sırasıyla günü %2,21 ve %1,23 oranlarında primlerle kapattı. Endekste en kötü performans gösteren şirket %6,19 kayıp ile Delivery Hero oldu. Merck %2,27, Volkswagen %1,53, SAP ise %0,62 oranlarında değer kaybetti. FTSE 100 endeksinde ise %3,31 oranında kazanımları ile enerji hisseleri en iyi performansı göstererek öne çıkarken, takdirsel tüketim sektörü ise %1,49luk kayıpları ile endeksi aşağı çekti.

Yatırımcıların yakından takip ettiği Nisan ayı ABD enflasyon verisi aylık bazda piyasanın %0,2 seviyesinde yer alan beklentisinin oldukça üzerinde %0,8 oranında duyuruldu. Haftalık bazda MBA Mortgage (ev kredisi) başvuruları ise bir önceki verinin üzerinde %2,1 olarak paylaşıldı. İngiltere birinci çeyrek GSYİH öncü verisi ise -%1,6 beklentisine oldukça yakın, -%1,5 seviyesinde duyuruldu. Birleşik Krallık Mart ayı endüstriyel üretim verisi beklentilerin üzerinde %1,8 olarak paylaşılırken, imalat verisi ise tahminlerin üzerinde %2,1 olarak gerçekleşti. Yarın ABD tarafında ÜFE enflasyon verisi, haftalık işsizlik başvuruları ve Langer tüketici güveni endeksi önem kazanacak. Avrupa tarafında öne çıkan ekonomik bir veri ise bulunmamakta


Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

ABD Nisan ayı enflasyon verisinin yıllık bazda %3,6 artış beklentisine karşın %4,2 seviyesinde açıklanması piyasada sert hareketlere neden oldu. Dolar endeksinde yaklaşık %0,5 primle 90,80 seviyeleri görüldü. Buna paralel olarak veri öncesi 1,2120 civarında seyreden EUR/USD paritesinde 1,2066 seviyesine kadar gerileme izlendi. Paritede veri sonrası devam eden satış baskısıyla günün son saatlerinde 1,2075 seviyelerinde işlemler geçti. GBP/USD paritesi de verinin etkisiyle son günlerde izlenen sert yükselişine ara vermiş oldu ve 1,4050 seviyelerine geriledi. En sert hareketlerden biri Japon Yeni’nde gerçekleşti. USD/JPY paritesi %1’e yakın yükselişle 109,63 seviyelerinde günü tamamladı.

ABD enflasyon verisi sonrası altın ve gümüş fiyatlarında da sert hareketler izlendi. Dolardaki toparlanmanın da etkisiyle altın günü %1’in üzerinde değer kaybıyla $1815 seviyelerinden, gümüş ise %2,2’nin üzerinde gerilemeyle $27 civarında günü sonlandırdı. Petrol fiyatları pozitif bölgede güne başladı. Haftalık petrol stokları verisinde 2,2 milyon varil stok düşüşü beklentisine karşın 426 bin varil düşüş açıklandı. Beklentiyi karşılamayan veriye ve piyasadaki genel negatif havaya rağmen petrolde çok sınırlı bir geri çekilme oldu. Günün kapanışı %1’e yakın primlerle Brent petrolde $69,10 ve WTI petrolde $65,80 seviyelerinde gerçekleşti. ABD Tarım Bakanlığı tarafından açıklanan Mayıs ayı WASDE raporu sonrası mısır ve buğday kontratları %1,5-2 arası değer kayıplarıyla günü sonlandırırken soya ve pamuk kontratları gün için primlerini korumayı başardı.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı