IAE'ye göre, iklim değişikliği hedeflerini karşılamak için dünya çapında temiz enerji kaynaklarına trilyonlarca dolar yatırım yapılması gerekiyor.

IAE bugün kamuoyuna açıkladığı raporunda, 2030 yılına kadar rüzgar ve güneş enerjisi gibi temiz enerji kaynaklarına yılda 4 trilyon dolar harcanması gerektiğine dikkat çekti.

Raporda, yenilenebilir enerji yatırımının kısa sürede kendini amorti edeceği ve bu yatırımlarla 2030 yılına kadar 26 milyon kişinin istihdam edilebileceği vurgulandı.

Ancak koronavirüs pandemisinin kömür ve petrole dayalı enerji kaynaklarından uzaklaşma çabalarını olumsuz etkilediği kaydedildi.

IAE'ye göre, temiz enerji kaynaklarına yatırım yapılmaması, küresel enerji piyasalarında daha fazla kargaşaya yol açabilir. Enerji fiyatları rekor seviyelere ulaştığında, bu tüketicileri ve işletmeleri olumsuz etkileyebilir.

COP26

Rapor, 31 Ekim-12 Kasım tarihleri arasında İskoçya'nın Glasgow kentinde yapılacak olan 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'nın (COP26) başlamasından kısa bir süre önce duyuruldu.

COP zirveleri, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) kapsamında düzenlenmektedir.

197 ülkeyi bir araya getiren zirveler, iklim değişikliğini ve ülkelerin bununla nasıl mücadele edebileceğini tartışmak için bir platform sağlıyor.

2015 yılında imzalanan ve Türkiye tarafından yakın zamanda onaylanan Paris İklim Anlaşması sonrasında iklim değişikliği ile mücadelede elde edilen ilerleme COP26'da değerlendirilecek. Yakın geçmişte, neyin başarıldığı ve neyin başarılmadığının bir muhasebesi yapılacaktır.

Anlaşma ile önemli bir kriter resmi olarak kabul edilmiş ve sanayi öncesi sıcaklıkların 1,5°C üzerine çıkan küresel ısınmanın gezegen üzerinde geri dönülemez etkileri olabileceğine dikkat çekilmiştir.

Kaynak: BBC Türkçe