Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, 2008 yılında NATO'nun son zirvesinde siyasi taahhüdünü yinelediğini ve Ukrayna'nın da ittifaka üye olacağını açıkladığını hatırlatarak, "O halde NATO'ya sorum şu: Tam olarak ne kadar reform istiyorsunuz? Bize listeleyin." dedim.

Bakan Kuleba, Antalya Diplomasi Forumu (ADF) kapsamında gazetecilere verdiği röportajda ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesi, Ukrayna'nın NATO'ya katılımı ve ülkesinin ticari ve askeri ilişkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu. o katıldı. Türkiye ile.

Kuleba, ABD Başkanı Biden'ın 16 Haziran'da İsviçre'de Putin ile yapacağı görüşmeden önce Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy'i aradığını ve "Ukrayna'nın rızası olmadan Ukrayna konusunda anlaşma yapılmaması kuralına" uyacağını belirtti. Kuralın, Kiev ve Washington yönetimleri arasında uzun süredir var olduğunu kaydetti.

ABD'nin Biden-Putin görüşmesinin içeriği hakkında kendilerini bilgilendirdiğini ifade eden Kuleba, "ABD ile aramızdaki mevcut şeffaflık ve güven seviyesinden memnunuz" dedi.

Kuleba, ABD Başkanı Biden'ın 16 Haziran'da İsviçre'de Putin ile yapacağı görüşmeden önce Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'i aradığını ve "Ukrayna'nın rızası olmadan Ukrayna konusunda anlaşma yapılmaması kuralına" uyacağını belirtti. Kuralın, Kiev ve Washington yönetimleri arasında uzun süredir var olduğunu kaydetti.

ABD'nin Biden-Putin görüşmesinin içeriği hakkında kendilerini bilgilendirdiğini ifade eden Kuleba, "ABD ile aramızdaki mevcut şeffaflık ve güven seviyesinden memnunuz" dedi.

Putin ile Biden arasındaki güven seviyesinin çok düşük olduğu sonucuna vardığını paylaşan Kuleba, "Ancak ABD'nin Ukrayna'nın yanında duracağından ve arkamızda Rusya ile anlaşma yapmayacağından şüphemiz yok" dedi.

 

Geçen hafta yapılan NATO ve G7 zirveleriyle ilgili olarak Kuleba, iki zirvede de siyasi taahhüdü temsil eden bir dilin kullanıldığını vurguladı.

Dolayısıyla asıl rolün Ukrayna'nın toprak bütünlüğü üzerindeki egemenlik mücadelesini ve Rusya'nın kıtadaki yıkıcı rolünü desteklemek olduğunu belirlediğimizde bu dil beklentilerimizi karşılıyor." NATO'nun 2008 yılındaki son zirvede siyasi taahhüdünü tekrarladığını hatırlatan Kuleba, Ukrayna'nın da ittifaka üye olacağını duyurdu.

Dmitro Kuleba, "Dürüst olmak gerekirse, bizi oraya götürecek siyasi bir irade ve bu hedefe ulaşmak için bir zaman çizelgesi olduğunu bildiğimiz sürece NATO'ya nasıl gireceğimiz umurumuzda değil." dedi.

Ülkesinin Türkiye'den silahlı insansız hava aracı (SİHA) satın almasına da değinen Kuleba, "Türk SİHA'ları çok iyi. Çünkü Türkiye Rus baskısına boyun eğmedi. Türkiye kendisine ve diğer ülkelere saygı duyan bir ülke.’’ dedi.

 SİHA'ları Ukraynalı motorlarla donatmak ve SİHA'ların üretimini yerelleştirmek istediklerini belirten Kuleba, bu konularda Türk tarafıyla birlikte çalıştıklarını belirtti.

Dmitro Kuleba, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde Türk SİHA'larının kullanılıp kullanılmaması konusunda şu bilgileri paylaştı:

"İHA'lar Rusya'yı caydırmak için gerekli. Öyle ki Rusya, Ukrayna'ya karşı büyük çaplı bir saldırı veya tırmanış planlamadan önce iki kez düşünmeli. Bu sadece insansız hava araçları için değil, Ukrayna'nın satın aldığı herhangi bir askeri teçhizat için. Bizimle bir askeri çatışma ya da bize saldırırsa, kendimizi savunmak için Ukrayna'nın her bölgesinde İHA'ları kullanacağız."