Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşmesi başladı. Görüşmede, Rusya ile yaşanan gerilim, Karadeniz'deki durum, Doğu Akdeniz gibi konular ele alınacak.

İstanbul'daki Huber Köşkü'nde saat 14:45'te başlayan ikili görüşme basına kapalı olarak gerçekleştiriliyor. 

Görüşmeye ilişkin Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada, "İlgili Bakanların katılımıyla düzenlenecek Konsey Toplantısı'nda, stratejik ortaklık düzeyindeki Türkiye-Ukrayna ilişkileri tüm veçheleriyle gözden geçirilecek, ikili iş birliğinin derinleştirilerek geliştirilmesi için atılabilecek adımlar ele alınacak. Barış ve istikrarın korunması anlayışı temelinde bölgesel ve uluslararası meseleler de temasların gündeminde yer alacak. Görüşmelerde ayrıca, soydaş Kırım Tatarlarının hayat koşullarının iyileştirilmesine yönelik ortak projeler hakkında görüş alışverişinde bulunulacak." belirtilmişti. 

NE OLMUŞTU?

Rusya ile uzun süredir toprak anlaşmazlığı yaşayan Ukrayna, çözüm aramak için Türkiye'ye geldi. Üst düzey bir yetkili ziyarete ilişkin açıklamasında, Ankara'nın süreci yakından takip ettiği, amacın kalıcı ateşkesin sağlanabilir bir hale gelmesi dedi. Barışın tesis edilmesi için her zaman karşılıklı hukuktan yana olduklarını vurgulayan yetkili,  Türkiye'nin bölgesinde istikrarın sağlanması için çabalarını sürdürdüğünü ifade etti.

Doğu Akdeniz’de düşen tansiyona da dikkat çekilirken, Yunanistan ile diplomatik ve askeri görüşmelerin başladığını hatırlatan kaynaklar, bu adımın Türkiye’nin diyaloğa açık olduğunun bir göstergesi olduğu vurgulanarak iki ülke arasında güven arttırıcı önlemler toplantısı yapılacağı bildirildi. Ayrıca, Azerbaycan ile Türkiye’nin tek ordu ile tatbikat yapmasının da gündemde olduğu belirtildi.