İstanbul Taksim Meydanı'nda yürüyüş yapmak isteyen göstericileri görüntüleme isteyen gazeteciler polis müdahalesiyle karşılaştı.

Taksim’de 1 Mayıs Bayramı nedeniyle yürüyüş yapmak isteyen göstericileri görüntüleyerek haberleştirmek isteyen gazeteciler, polis tarafından engellendi. Polisler, gazetecilerin görüntü almasını "Genelge talimatı var" denilerek engelledi.

DİSK Basın-İş’in paylaştığı videoda, bir gazetecinin ”Gazeteciyiz, işimizi yapıyoruz” te3pkisine yönelik polislerden birinin Emniyet Genel Müdürlüğü’nün “Personel görev yaparken eylemin niteliğine göre ses ve görüntü kaydı alanların engelleneceği” maddesini işaret ederek, ”Genelge talimatı var” savunmasında bulundu.

DİSK Basın-İş, sosyal medya Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “Tekrar ediyoruz; Emniyet’in genelgesiyle gazetecilik faaliyeti engellenemez!” denildi.


Gazetecilerin "Genelge talimatı var" gerekçesi akıllara Fransa'yı getirdi

Fransa Senatosu, tartışmalı genel güvenlik yasa tasarısı, 8 Nisan'da 98 'Hayır' oyuna karşı 241 'Evet' oyuyla onayladı. Büyük çaplı protestolara ve sivil eylemlere sahne olan tasarı, tüm tepkkilere rağmen senatodan geçerek onaylanmıştı.

Kabul edilen yasa tasarısının 2. maddesi, polis ve jandarmanın gösterileri izlemek için insansız hava araçları kullanmasını içeriyor. Tasarıyla polisin kamusal alanda çekilmiş görüntüleri kullanma yetkisi genişletilirken, gösterilerde helikopter ya da insansız hava araçlarının çektiği videoların yayınlanmasına da olanak sağlıyor.

Güvenlik güçlerinin görüntülerini yayınlayanlara 1 yıl hapis ve 45 bin euro'ya kadar para cezası verilmesini öngörüyor.

 

Sivil Düşünce Haber Portalı
sivildusunce.com