Cumhuriyet'ten Sibel Bahçetepe'nin haberine göre İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Pınar Şeker Özcan, eczanelerde 650'ye yakın ilaç bulunduğunu belirterek, "Kanser, antidepresan, tansiyon ve şeker hastalığı gibi hayati önem taşıyan ilaçlar ilaç bulamazken, eczanelerde ilaç bulunamıyor. Şubat ayında ilaç oranındaki artış nedeniyle bulunamayan çocuklar, sık kullandığı ağrı kesici, ateş düşürücü, soğuk algınlığı ve grip gibi ilaçlar planlama yapılmadığı için stoklarda bulunamıyor.Şubat ayındaki zam öncesi ilaç sıkıntısı yeniden başladı. İlaçlardaki artış şubat ortasında yansıyacak.

'Çocuklarda kullanılan ilaçlarda sorun var'

Özcan, "Geçen yıl pandemi nedeniyle bu aylarda çocuklar evdeydi ve nezle, grip gibi hastalıkların daha az görülmesi nedeniyle ilaca ihtiyaç yoktu. Firmalar bu yıl için planlarını geçen yılki rakamlara göre yaptı. Ama bu yıl okullar açıldı, tedbirler kaldırıldı ve çocuklar arasındaki vakalar arttı. "Bu sefer eldeki ilaçla ihtiyaç arasında büyük fark vardı. Yani üretim planlamasındaki rakamlar Türkiye ile örtüşmedi. Şu anda çocuklarda kullanılan ağrı kesiciler, ateş düşürücüler, soğuk algınlığı ve grip ilaçları ile ilgili sorunlar var” dedi.

'İlacın ulaşılabilir olması ve fiyat dengesinin kurulabilmesi önemli'

İlaç kurunda euronun 4,57 TL olarak sabitlendiğini hatırlatan Özcan, kısaca şunları söyledi:

"Şubat ayına kadar euro kuru 4.57 olarak hesaplanıyor ama euro şimdi 13 liranın üzerinde. Bakanlık oturup ilaç firmalarının taleplerine göre karar verecek. Bizim istediğimiz şu: Böyle durumlarda ne yapmamız lazım. Sektörün tüm bileşenleri olarak oturup bu sorunu birlikte çözelim. İlacın bulunabilirliği ve fiyat dengesi kurulabilir” dedi.