Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın haftalık açıkladığı verilere göre toplam döviz mevduatı 11 Şubat haftasında parite etkisinden arındırılmış bazda 2,13 milyar dolar azaldı. Bir önceki haftaya göre yerleşik gerçek kişilerin döviz mevduatı 680 milyon dolar, yurt içinde yerleşik tüzel kişilerin döviz mevduatı ise 1,45 milyar dolar azaldı.

 

 

Yabancı Para Mevduatlarda Haftalık Değişim ve Parite Etkisi (ABD Doları Karşılığı, Milyon)… Kaynak: TCMB

 

Döviz mevduatlarının tamamına bakıldığında düşüşün devam ettiği gözlendi. İlgili haftada yurt içi yerleşiklerin döviz hesapları 225,1 milyar dolardan 223 milyar dolara geriledi. Merkez Bankası rezervlerine katkı açısından değerlendirilen kalemlerden biri olan dövizden TL'ye çevrilen kur korumalı mevduata ilişkin ilk veriler de, bu kalemin ilgili hafta TCMB rezervlerine en az 1,5 milyar dolar katkı sağladığını gösterdi. Düşüşte kur korumalı mevduatın katkısına rağmen swap stokundaki 2,6 milyar dolarlık düşüş etkili oldu. TCMB Başkanı Sn. Şahap Kavcıoğlu 27 Ocak'ta yaptığı konuşmada "APİ ve swap işlemlerinin boyutu inceleniyor" ifadesini kullanmıştı.

 

 

Toplam mevduat içinde TP ve YP (dolarizasyon) ağırlığı ile TCMB politika faizi karşılaştırması… Kaynak: TCMB

 

Lira yatırım teşvikinin merkezindeki finansal ürün Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan tarafından tanıtılmadan önce döviz hesaplarında artan rekor yükseliş, dövizden çevrimlerin etkisiyle 20 Aralık sonrasında yerini stabiliteye bırakmıştır. Bu kapsamda TL’nin bir miktar stabil bantlarda ilerlediğini ve kurda daha düşük ve daha az oynak seviyelerin izlendiğini gözlemledik. Yılbaşından başından beri, önce gerçek kişilerde başlayan döviz hesapları geri çekilmesi, tüzel kişilerdeki çekilmelerle beraber devam etmektedir.

 

İlerleyen dönemde de kur korumalı mevduat ürünü üzerindeki gelişmeleri de-dolarizasyon süreci açısından izliyor olacağız. Olumsuz haber akışlarına ve enflasyonun yarattığı negatif reel getiri etkisine bağlı olarak hesaplardaki hareketler ve tercihler önemli olacaktır. Finansal dolarizasyon oranı 11 Şubat haftası itibariyle %58,74 seviyesindedir, bir önceki hafta %60,18 olan orandan bir miktar gerileme görüyoruz. Bu oran geçen yılın benzer döneminde %53,7 seviyesindeydi. 

Kaynak Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı