Türk ve Mısırlı yetkililer, yaklaşık on yıllık karşılıklı güvensizlik ve genellikle düpedüz düşmanlığın ardından, Türkiye ile Arap komşuları arasındaki ilişkilerde çözülen bir ortamda Salı günü bir masa etrafında toplanacak.

Dışişleri bakan yardımcısı düzeyinde Ankara toplantısı, 2013'ten bu yana ülkeler arasında ilk doğrudan üst düzey görüşmeler olan Mayıs'taki Kahire zirvesinden sonra Türkiye-Mısır görüşmelerinin ikinci turu.
Bu, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki hükümet karşıtı hareketlerin bir dizi uzun zamandır hükümdarı görevden alıp diğerlerini tehdit ettiği 2011 Arap Baharı'nın ardından Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki en son temastır.

Müslüman Kardeşler'e yakın grupları destekleyen Türkiye, bölgede öncü bir rol üstlenme fırsatını gördü ve Arap rejimlerini halk protestoları karşısında reform yapmaya zorladı.

Bunun yerine, destekçilerinin çoğu aksilikler yaşadı ve Ankara kendini izole edilmiş buldu.
Mısır'da, ordu komutanı Abdel Fattah el-Sisi'nin 2013 yılında Müslüman Kardeşler lideri ve Türk müttefiki Cumhurbaşkanı Mohamed Morsi'yi görevden almasıyla iki ülke arasında bir kama açıldı.
Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, Müslüman Kardeşler'i iktidardaki hanedanlarına bir tehdit olarak gördükleri için Türkiye'nin güçlü muhalifleri olarak ortaya çıktılar.

Suudi gazeteci Jamal Khashoggi'nin 2018'de İstanbul'daki Suudi Konsolosluğu'nda öldürülmesinin ardından Suudiler ile arasındaki farklar vurgulandı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, fiili Suudi hükümdarı Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın (MBS olarak da bilinir) yakın çevresini suçladı.

Türkiye ayrıca 2019 yılında Trablus'ta BM tarafından tanınan yönetimi desteklerken, Mısır, BAE ve Suudi Arabistan karşı tarafı destekleyerek Libya iç savaşına dahil oldu.

Mısır, Emirlik, Suudi ve Bahreyn'in Türkiye'nin müttefiki Katar'a 2017'den beri uyguladığı abluka, Ankara ile tansiyonu da artırdı. Körfez krizinin bu yılın başlarında çözülmesi, bölünmeleri uzlaştırmanın önündeki büyük bir engeli kaldırdı.

Geçen hafta Erdoğan, BAE'nin ulusal güvenlik danışmanını ağırladıktan iki hafta sonra BAE lideri Veliaht Prens Muhammed bin Zayed ile telefonda konuştu.

Erdoğan ve Suudi veliaht prensi henüz doğrudan görüşmemiş olsa da, Türk cumhurbaşkanı Mayıs ayında Kral Salman bin Abdülaziz ile ilişkilerin geliştirilmesini tartıştı.

El Cezire

(Çeviri Haber-Dış Basın)