Türkiye-Irak Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TISİAD), Mersin’de '6. Türkiye-Irak Ticaret ve Yatırım Zirvesi'ne ev sahipliği yaptı.

Zirveye; Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakan Aydın Maruf, IKBY Kalkınma Bakanı Dana Abdulkerim, Süleymaniye Valisi Heval Ebubekir, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, TISİAD Başkanı Mehmet Salih Çelik, TISİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Mehmet Selahattin Balkan, TISİAD Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer ve iş insanları katıldı.


Zirvenin açılışındaki konuşmasında Türkiye ve Irak açısından önemine dikkat çeken TISİAD Başkanı Mehmet Salih Çelik, iki ülkenin ekonomik bağını güçlendirdiklerini ve geliştirmeye devam ettiklerini söyledi. 

Çelik; zirveyi TISİAD'ın 10'uncı yılına girerken gerçekleştirmenin kıvancını yaşadıklarını ifade ederek, “Ülkemizin Avrupa Birliği ülkelerinden sonra en fazla ihracat yaptığı ülke olan Irak’ta ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde derneğimizin adını duyurmaya, iki ülke arasındaki ekonomik faaliyet alanlarında olmaya çalışıyoruz.” dedi.


ÇUKUROVA SİFED Başkanı Hüseyin Kış da Çukurova  Bölgesi’nin dünyanın en verimli ovalarından biri olması nedeniyle tarımın ve tarım ürünleri ticaretinin başkenti konumunda olduğunu, büyük ve doğal bir liman olarak Asya, Kafkaslar, İran, Irak, başta olmak üzere Türkiye’nin; Kuzey Afrika, Avrupa ülkeleri ile arasındaki ticaretin merkezi olduğunu dile getirdi.

Konuşmaların ardından, Duhok Ticaret Odası ile TISİAD arasında iş birliği protokolü de imzalandı.

Hibya Haber Ajansı / MERSİN