Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, “Mart ayında normalleşmeye geçiliyor” açıklamasının ardından Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, normalleşmenin nasıl olacağına dair, illere göre 4 kriter altında puanlama yapılacağını belirtti.

Kayıpmaz, kriterleri; illerdeki 7-14 günlük vaka sayıları, testte pozitiflik oranları, yoğun bakım doluluk kapasiteleri ve servislere yeni hasta yatış durumu, illerdeki aşılama durumu şeklinde sıraladı. 

Kayıpmaz, belli bir puanın üzerinde olanların aşama aşama normalleşeceğini belirtti.

Çin'de vatandaşlar davranışlarına göre puanlanacak

Çin yönetimi, sisteme özel 176 milyon olan kamera sayısını bu yıl iki katına çıkararak vatandaşlarının her adımını takip edecek. Vatandaşların davranışlarını 'sosyal güven' başlığı altında sıralayacak büyük bir puanlama sistemini hayata geçiriyor. Kurulan bu sistem ile birlikte vatandaşlar sahip oldukları puanlara göre çeşitli şart ve koşullarda ödül veya ceza alıyor. 

Sosyal Kredi Sistemi ile Çinli bireyler, yüz tanıma, sosyal medya kullanımı ve yapay zeka teknolojileriyle puanlanacak.

Çinde kısmen uygulanmaya başlanan proje ile geçen yılın mayıs ayına kadar çeşitli kategorilerde kara listeye giren 11 milyon 140 bin kişiye uçağa binme, 4 milyon 250 bin kişiye ise yüksek hızlı trene binme men cezası verildi.

Çin'de trafikte kırmızı ışıkta geçmek, sigara içilmeyen bölgelerde yapılan yasak ihlalleri ve borcunu zamanında ödememek gibi davranışlar cezalandırılıyor. Ödemelerini zamanında yapan ve toplumsal sorumluluk projelerinde gönüllü yer alanların davranışları ise mükafatlandırılacak.

Çin'de bir şirket tarafından geliştirilen uygulama ile; Sosyal Kredi Sistemi'ne bağlı olarak Çin'de bulunan 18-45 yaş arasındaki kişilerin puanlanmasına bağlı olarak özellikle kariyer fırsatlarına sahip olacak.

Uygulama, Distopyan dizi Black Mirror'un "Nosedive" bölümüne de benzetiliyor.

 

Sivil Düşünce Haber Portalı

sivildusunce.com