Ryanair yolcu uçağı Yunanistan'dan uçarak Litvanya'ya gidiyordu, ancak Belarus rotasını Pazar günü Minsk'e inmeye zorlamak için yönlendirdi.

NATO tarafından yayınlanan iki paragraflık bildiride ittifak, gazeteci Roman Protasevich'in zorunlu çıkarmadan sonra tutuklanmasını kınadı, ancak Polonya, Litvanya ve Letonya'nın uyguladığı cezai yaptırımları yerine getirmedi.

Belarus'taki siyasi tutukluların serbest bırakılması çağrısında yer alan açıklama, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in olayın "çirkin" ve "devlet gaspı" olduğu yönündeki beyanıyla çelişiyor.

Reuters'in aktardığı diplomatlar, Ankara'nın NATO kozunu Belarus'un yakın müttefiki olan Moskova ile kırılgan bağlarını pekiştirmek için kullanabileceğini ve Moskova'yı koronavirüs bulaşma riskinin yüksek olmasına rağmen Rus turistlerin yaz sezonunda Türkiye'ye gelmesine izin vermeye ikna edebileceğini iddia etti.

Rus turistler, 2019 yılında kaydedilen 7 milyon ziyaretçi ile Türkiye'yi, özellikle ülkenin güney illeri olmak üzere, diğer tüm ülkelerden daha fazla bir tatil beldesi olarak tercih ediyor.

Moskova'nın Türkiye ile uçuş yasağını 1 Haziran'da sona erecek bir buçuk aylık revize etmesi bekleniyor.

Ancak diplomatik cephede, Türkiye son zamanlarda Rusya'yı Ukrayna ile yakınlaşmasından dolayı tedirgin etmiş .

Kremlin 24 Mayıs'ta Ankara'yı, Ukrayna'nın Kırım'a yönelik "saldırgan" eylemlerini teşvik ederek Rusya'nın toprak bütünlüğünü doğrudan ihlal ettiği konusunda uyardı. Rus dışişleri bakanı, Türkiye'nin Kiev ile işbirliğini artırmasını eleştirerek, bunun Ukrayna'da "militarist duyguları" körüklediğini söyledi.

Türkiye'nin Belarus'a yönelik sert yaptırımları önlemek için NATO'da yaptığı iddia edilen diplomatik hamle - muhtemelen Belarus havayollarının AB hava sahası üzerinde uçmasının yasaklanması veya Belarus havayollarının AB havaalanlarını kullanmasının engellenmesi - ülkenin salgın sırasında karşı karşıya olduğu mali sıkıntılar arasında Minsk ile ekonomik işbirliğini artırmayı da amaçlıyor olabilir.

Ancak bazı uzmanlar, NATO içindeki bu son hareketin ülkenin jeopolitik hedefleri ile ekonomik ihtiyaçları dengeleme girişimine işaret ettiğinin altını çizdiler.


Varşova merkezli Polonya Uluslararası İlişkiler Enstitüsü analistlerinden Karol Wasilewski, "Türkiye, Ukrayna'ya yaptığı yardım, Polonya'ya insansız hava aracı satışı ve NATO'nun gelişmiş hava polisliğine katılmasının da kanıt ettiği gibi, son birkaç haftadır Rusya'ya yönelik caydırıcılık politikasına girişmeye daha istekli olduğunun sinyallerini verdikten sonra NATO ile Rusya arasındaki 'dengeleyici eylemini' korumaya çalışıyor." , Arab News'e anlattı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Reuters'in haberine sessiz kaldı.

Ancak Kremlin, Ankara ile gerilimini tek bir hamleyle yatıştıracak gibi görünmüyor.

Wasilewski'ye göre, Belarus'a yönelik yaptırımları önlemek için Türkiye'den gelecek herhangi bir diplomatik hamle Rusya'yı biraz sakinleştirse de gerginliği azaltmaya yetecek.

Yetkili, "Rusya, Türkiye'ye eylemlerinin sonuçları olacağının sinyalini verme aşamasındadır ve Türkiye NATO'ya katılımının Rusya'ya yönelik politikasına müdahale etmeyeceğine dair daha net bir şekilde gösterene kadar bu devam edebilir." dedi.

Bakan şöyle devam etti: "Sonuç olarak, Türkiye NATO ve Rusya'ya yönelik 'bir pasta ye ve onu da ye' politikasını sürdürmektedir. Moskova bu politikaya karşı oldukça hoşgörülü davrandı, çünkü uzun zamandır NATO için Rusya'dan daha olumsuz sonuçlar doğurdu."

Türkiye'nin Moskova'nın 2014'te Kırım'ı ilhak etmesine yönelik eleştirileri ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne verdiği destek Kremlin için sıkıntı kaynağı.

Joe Biden yönetimi şu anda ABD'de Beyaz Saray'dayken Wasilewski, denklemin değiştiğini ve Moskova'nın türkiye'ye bu politikanın artık geçerli olmadığını göstermekle ilgilendiğini düşünüyor, özellikle de Türkiye dengeleme eylemini Rusya için daha olumsuz sonuçlar doğuracak şekilde değiştirmeyi hedefliyorsa.

Brüksel merkezli Avrupa Politika Merkezi'nin (EPC) kıdemli politika analisti Amanda Paul için, Ankara'nın bu tutumu benimsemiş olması hayal kırıklığı yaratıyor ve bu hareket İttifaktaki pek çok kişi için hüsrana uğrattı.

"NATO bu çirkin olaya en güçlü tepkiyi vermelidir. Tabii ki, bugünlerde Türk ekonomisinin durumu göz önüne alındığında, Ankara durumu iyileştirmeye odaklanmış durumda." dedi.

Belarus söz konusu olduğunda Paul, Türkiye'nin son birkaç yıldır ekonomik ve diğer ilişkileri güçlendirmeye odaklandığını düşünüyor.

"Mayıs ayı başlarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Alexander Lukashenka ile bir telefon görüşmesi yapmış ve ikili ilişkileri ilerletme niyetini yinelemişti. Bu da, Türkiye yönetiminin rejimi döven ve bazı durumlarda barışçıl protestocuları öldüren ve şimdi de bir uçağı kaçıran bir adamla başa çıkmakta sorun yaşamadığını gösteriyor." dedi.