Bu yıl gelişmekte olan piyasalarda açık ara en zayıf performans gösteren lira, Kasım ayındaki gün içi en düşük seviyesi olan 8,58'in ötesine geçerek Orta Doğu'nun en büyük ekonomisine damgasını vuran yıllardır devam eden değer kaybının son adımı oldu.
Bazı kayıplarını telafi etti ve S&P Global'in Türkiye kredi notunu düşürebilecek incelemesi öncesinde Tsİ 18:52'de ABD para birimi karşısında 8.575 seviyesindeydi. Ayrıca euro karşısında 10.4696'lık yeni bir nadir kaydetti.
Türk enflasyonunu Nisan ayında yüzde 17'nin üzerine çıkmasına rağmen, merkez bankası bunun düşmesi gerektiğini söylüyor ve önümüzdeki aylarda politika faizini yüzde 19'dan düşürmesi bekleniyor.
Ancak dünya salgından çıktıkça küresel enflasyon yükseldi ve ABD tahvil getirilerini yükseltti. Bu da Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalardan fon çekerek lirayı vuruyor ve ağır ithalatı nedeniyle iç fiyatlar üzerinde daha fazla yukarı yönlü baskı oluşturuyor.
Şu anda Bilkent Üniversitesi'nde bulunan merkez bankasının eski baş ekonomisti Hakan Kara, "Gelişmiş ekonomilerde beklenenden daha erken (parasal) sıkılaşma Türkiye için en ciddi risktir, çünkü dünya genelinde enflasyonist baskılar artmaktadır." dedi.
Perşembe günü Dünya Bankası'nda yayınlanan bir panelde konuşan Bakan, "(ABD Federal Rezerv varlık alımlarında) erken bir sivrilme olsaydı, bu gelişmekte olan ekonomiler, özellikle de dış kırılganlıklarla karşı karşıya olanlar için iyi bir haber olmazdı." dedi.
Lira, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın şahin ve piyasa dostu bir merkez bankası başkanını aniden kovduğu ve yerine son zamları eleştiren Sahap Kavcıoğlu'nu göreve getiren Mart ayı ortasından bu yana yüzde 16 değer kaybetti.
Bankacılar, dört günlük bir döviz kaymasının kısmen muhalefet partilerinin bir mafya babasından hükümet yetkililerine yönelik doğrulanmamış iddialar karşısında erken seçim çağrılarını yansıttığını söylüyorlar.
YouTube videoları milyonlarca kişi tarafından izlenen Sedat Peker'in bu ayki suçlamaları, Erdoğan'ı içişleri bakanını savunmaya zorladı ve seçimlerin planlandığı gibi 2023'e kadar olmayacağında ısrar ediyor.
Lira, Erdoğan'ın üç merkez bankası müdürünün görevden ayrılması ve hükümetinin analistlerin ekonomiyi krizlere karşı daha savunmasız bıraktığını söylediği alışıla geçmiş polisleri kullanması nedeniyle son üç yılda değerinin yarısından fazlasını verdi.
Döviz rezervleri, devlet bankalarının lirayı stabilize etmek için yaklaşık 128 milyar dolar satmasıyla son iki yılda düştü ve şirketler ve bankalar yüksek dış borç yükümlülüklerini yerine getirmekte sorun yaşarlarsa Türkiye'yi potansiyel olarak savunmasız bıraktı.
Ekonominin bu yıl yüzde 5'ten fazla büyümeyle yeniden şekillenmesi beklenirken, turizm sektörü zaten büyük bir cari açığı şişiren bir kayıp sezon ve paltry gelirleriyle daha karşı karşıya.
Cuma günü yaptığı açıklamada Kavcıoğlu, cari işlemler hesabının iyileşmeye devam etmesi ve merkez bankasının enflasyonu düşürmek için kararlı bir şekilde hareket edeceğini söyledi.
Cuma günü ilerleyen saatlerinde S&P, Türkiye'nin B+ notunu gözden geçirmeye hazırlanıyor. Bazen hamlelerin önde gelen göstergelerinden biri olan kredi borcu swap piyasaları, şu anda Türkiye'yi B dereceli ülkeler doğrultusunda S&P'nin mevcut notunun iki çentik altında fiyatlıyor.
Merkez bankasında Kavcıoğlu'ndan önce görev yapan Naci Ağbal, beş aydan az bir süre valilik yaptı ve liranın Kasım ayındaki son rekor düşük rekorunu kaydetmesinden bir gün sonra atandı.
Ağbal'ın agresif kur zamları geçici olarak yabancı yatırımcıları cezbetti ve dövizi kaldırdı.
Ancak Commerzbank analisti Tatha Ghose, Erdoğan'ın halkın yüksek oranlara karşı çıkması ve hızlı liderlik karışıklıklarının merkez bankasının güvenilirliğini zedelediğini ve "tanıdık bir lira sarmalına" yol açtığını söyledi.
Müşteri notunda"Her bir değer kaybı, merkez bankasının zam oranlarını güvenilir bir şekilde artıramadığı için mücadele edemediği daha yüksek enflasyona geri dönmeye başlamasıyla taze bir lira krizini tetikleme riski taşıyor." dedi.