El Cezire'nin haberine göre, Tunus'taki siyasi kriz, çoğunlukla Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) kaynaklanan bir sosyal medya propagandası ve manipülasyon dalgasına yol açtı, çoğu anlatıyı çarpıtarak Tunus Cumhurbaşkanı Kais Saied'in parlamentoyu ve parlamentoyu askıya alma kararını haklı çıkarmaya çalışıyor. başbakanı görevden almak

Pazar günü Saied'in eşi görülmemiş hareketinin haberlerinin yayınlanmasından kısa bir süre sonra, Müslüman Kardeşler'e atıfta bulunarak "Tunuslular kardeşliğe isyan ediyor" hashtag'i Twitter'da trend olmaya başladı.
Ancak sosyal medyadaki her şeyde olduğu gibi, özellikle Orta Doğu'da, trendin organik kamuoyunu temsil edip etmediği hemen belli değildi. Ve eğer öyleyse, kimin fikriydi?

Sosyal medyayı analiz etmek
Sosyal medya verilerinin ve konuşmalarının analizi, belirli bir konu hakkında kimin yazdığı ve bu konuda kimin sesinin etkili olduğu gibi bir dizi içgörü gösterir.

Ayrıca, bu kişilerin nerede olduklarını ve gerçek kişiler mi yoksa sansür ve yıldırma ve trend manipülasyonu yoluyla kamuya açık konuşmaları manipüle etmek için tasarlanmış sahte hesaplar mı olduklarını gösterebilir.

“Tunuslular kardeşliğe isyan ediyor” hashtag'indeki 6.800 benzersiz Twitter hesabından 12.000 tweet'in analizi, Körfez merkezli etkileyicilerin cumhurbaşkanının eylemlerini Müslüman Kardeşler gibi İslamcı partilere karşı popüler bir Tunus isyanı olarak tasvir etme çabalarını ortaya çıkardı.
Tunus parlamentosundaki en büyük parti, Cumhurbaşkanı Said'i "darbe" yapmakla suçlayan İslamcı Ennahdha partisidir.

Bununla birlikte, hashtag ile tweet atan kullanıcıların çoğu, konumlarının Suudi Arabistan veya BAE'de olduğunu bildirdi.

Ek olarak, hashtag'deki en etkili 10 hesap, aynı zamanda Suudi Arabistan veya BAE'de bulunan Körfez etkileyicileriydi.

Bu hesaplar arasında Emirati Khalid bin Dhahi, Suudi etkileyici @s_hm2030, Suudi karikatürist Fahad Jubairi, Emirlik yazarı Mohamed Taqi ve emarati_shield adlı bir Emirlik vatansever hesabı vardı.


Başkanın olağanüstü önlemlerini Müslüman Kardeşler'e karşı bir halk devrimi olarak çerçevelemeye çalışan anlatıları ileri sürdüler.

Tüm hashtag'deki en etkili hesap olan Suudi nüfuz sahibi Monther al-Shaykh, görevden alınan başbakanı "Tunus'un Hamaney'i" olarak nitelendirerek, onu Suudi Arabistan'ın şeytanlaştırdığı İran'ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney ile aynı kefeye koydu.

Özellikle Müslüman Kardeşler karşıtı anlatı, BAE ve Suudi Arabistan'ın Ortadoğu genelinde İslamcılık ve Müslüman Kardeşler üzerindeki baskılarında amansız olan dış ve iç politikalarını açıkça yansıtıyor.