İç Güvenlik Komitesi'nin üst düzey Demokrat ve Cumhuriyetçi üyeleri, söz konusu tedbirin partizan farklılıklar nedeniyle durmasının ardından ABD Kongre Binası'nda 6 Ocak'ta meydana gelen isyanı soruşturmak üzere iki partili bir komisyon üzerinde anlaşmaya varıldı.

Demokrat başkan Bennie Thompson ve sıralamadaki Cumhuriyetçi üye Temsilci John Katko, 11 Eylül 2001 saldırılarını araştırmak için kullanılandan örnek alınan soruşturma komisyonunun kurulması için önümüzdeki hafta Meclis'te değerlendirilmek üzere yasa çıkaracağını söyledi.
Meclis, beş kişinin öldüğü saldırıdan hemen önce yaptığı konuşmada, çoğu aşırı sağ hareketlere mensup olan destekçilerine "cehennem gibi savaşmalarını" söylediği için isyandan bir hafta sonra Trump'ı azletmişti.

Senato şubat ayında onu beraat ettirmiş.

New Yorklu Katko, Ocak ayında Trump'ı azlemeyi oylayan 10 Cumhuriyetçi Meclis üyesinden biriydi.

Meclis Başkanı Nancy Pelosi yaptığı açıklamada, "terörist mafya saldırısıyla ilgili gerçekleri, nedenleri ve güvenliği incelemek ve raporlamak için bağımsız, iki partili 11 Eylül tipi bir Komisyonla 6 Ocak'ta yaşananların doğruluğunu aramanın zorunlu olduğunu" söyledi.
11 Eylül Komisyonu gibi, yeni soruşturma organına da soruşturmasını yürütmek için bilgi almak için mahkeme celbi çıkarma yetkisi verilecek, ancak komisyonun hem başkanının hem de başkan yardımcısının anlaşmasını veya çoğunluk oylamasıyla gerekiyor.
Meclis binasındaki güvenlik iyileştirmelerinin ödenmesi için bir harcama tasarısı da sunulacak. Milletvekilleri, 6 Ocak'ta yüzlerce Başkan Donald Trump destekçisinin polisin yanından geçmesi, camları ve kapıları kırarak içeri girip milletvekillerini hayatları için kaçmaları sonrasında güvenliği nasıl sertleştireceği konusunda düşünüyor. Komisyon tasarısının senato onayına da ihtiyacı var.

Anlaşmanın şartları
Cumhuriyetçi ve Demokrat milletvekilleri aylardır komisyonun kapsamı ve makyajı konusunda Senato Cumhuriyetçi Lideri Mitch McConnell da dahil olmak üzere GOP liderleriyle anlaşmazlık yaşıyorlar ve soruşturmanın sadece 6 Ocak isyanına değil, George Floyd'un polis gözetimindeyken ölümünden sonraki şiddete de odaklanması gerektiğini söylüyor.

Anlaşma şartlarına göre, komisyonda her partiden beşer olmak üzere eşit sayıda Demokrat ve Cumhuriyetçi olacak. 31 Aralık'a kadar nihai bir rapor ve gelecekteki saldırıları önleme önerileri yayınlayacak.

Videoyu Oynat
Komisyona kaç Cumhuriyetçinin oy vereceği belli değil. Meclis Azınlık Lideri Kevin McCarthy, açıklamanın ardından yaptığı açıklamada, ayrıntıları henüz okumadığını ve destekleyip desteklemeyeceğinin sinyalini vermediğini söyledi.

Hem Meclis hem de Senato'nun tasarıyı onaylaması gerekecek ve bu tasarı daha sonra Başkan Joe Biden'a yasayı imzalaması için gidecek.


İsyan, House GOP konferansında giderek daha da dolu bir konu. Hemen hemen her Cumhuriyetçi üye o gün şiddet yanlısı kalabalığı kınarken ve birçoğu Trump'ı yumurtalamadaki rolü nedeniyle eleştirirken, zaman geçtikçe giderek artan sayıda kişi saldırıyı küçümsedi.

Kuşatmayı soruşturan bu haftaki duruşmada, çok sayıda üye bir ayaklanma olduğunu reddetti.