Eski ABD Başkanı Donald Trump, 6 Ocak'ta Capitol binasını basan destekçilerine "barışçıl insanlar" diyerek övgüde bulundu.

Fox News'e kongre baskını hakkında konuşan Trump, 6 Ocak sabahı Kongre'ye gitmeden önce onun konuşmasını dinlemek için toplanan destekçilerinin "inanç, ruh ve sevgi" dolu olduklarını söyledi ve şu açıklamaları yaptı;

"Bu insanlar, hileli seçimler yüzünden Kongre'ye bir nedenle gittiler. Bunlar huzurlu, harika insanlardı. Kalabalık inanılmazdı.”
Trump, lobinin kapısına tırmanmaya çalışırken bir Capitol polis memuru tarafından vurularak öldürülen eski asker Ashli ​​Babbitt'in masum bir kurban olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, bir süre önce Kongre'ye yönelik bu şiddetli saldırının soruşturulması için cesaretle çağrıda bulundu.

Biden geçen hafta "İç Savaş sırasında bile isyancılar demokrasimizin kalesi olan Capitol'e saldırmadılar" dedi. Ama altı ay önce bugün, asiler bunu yaptı. Bu bir protesto değildi, kaostu. Bu varoluşsal bir krizdi ve demokrasimizin hayatta kalıp kalamayacağının bir sınavıydı” dedi.

Biden, "iyi niyetli ve cesur insanları" baskını ve nedenini araştırmaya çağırdı ve şunları ekledi: "Kamu yararına hukukun üstünlüğüne saygıyı yeniden tesis etmek için Demokratlar, Cumhuriyetçiler ve Bağımsızlar olarak birlikte çalışmalıyız."dedi.