Türkiye Sigorta Genel Müdürü Atilla Benli, trafik sigortasında değişiklik içeren yasa tasarısının yasalaşmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Sigorta sektörümüzün amiral gemisi olan trafik sigortası, vatandaşlarımızın tazminatlarını en hızlı ve en hızlı şekilde almalarının önünü açtı. Ayrıca sigorta şirketlerimizin maliyetlerinin düşmesiyle birlikte poliçe fiyatlarında aşağı yönlü hareketler gözlenmeye başladı.” dedi.

Trafik sigortasında değişiklik içeren kanun taslağının yasalaşmasıyla birlikte; Zorunlu trafik sigortası kapsamında, 'amortisman', 'sürekli maluliyet' ve 'destekten yoksun bırakma' tazminatları ve bu sigortanın teminat kapsamına girmeyen durumları için yasal bir çerçeve çizilerek, trafik kazaları sonucu zarar gören hak sahiplerine daha adil ve daha hızlı tazminat ödenmesi.

Türkiye Sigortalar Genel Müdürü Atilla Benli, trafik sigortasında söz konusu adımla belirsizliklerin ortadan kalktığının altını çizerek, "Yönetmelik ile tazminatlar bilimsel yöntemlere göre hesaplanarak, hak sahiplerinin gerçek zararları en kısa sürede karşılanacaktır. trafik sigortasında herhangi bir hak kaybı olmaz. "Trafik sigortasındaki tazminatlar her iki sigorta şirketimiz için de öngörülebilir hale geldi. Aynı şekilde bu sigorta ürününde firmalarımızın fiyatlandırılmasındaki belirsizlik ortadan kalktı” dedi.

“Vatandaşlarımız en kısa sürede haklarına kavuşacak”

Atilla Benli, trafik kazalarında sigortadan ödenecek vefat ve maluliyet tazminatının standardizasyonu ile yargının farklı tazminat kararları vermeyeceğine ve artık hak kayıplarının olmayacağına dikkat çekti. "Şirketler ne ödeyeceklerini bilecek. Son zamanlarda artan hasar komisyoncularına ihtiyaç kalmayacak ve mahkemelerimizde biriken davalar azalacak. Davaların maliyeti ve dava yıllarında yaşanan ekonomik kayıplar önlenmiş olacak. "dedi.

“Aktüeryal hesaplamalardan vazgeçmeden fiyatlandırma yapıyoruz”

Türkiye Sigorta olarak tüm ürün gruplarında olduğu gibi trafik sigortasında da aktüeryal hesaplamalardan vazgeçmeden fiyatlama yaptıklarına işaret eden Atilla Benli, "24 milyon araç sahibini yakından ilgilendiren trafik sigortasında yapılan düzenlemeler sonrası zorunlu olarak firma olarak maliyetlerimizde düşüş gördük ve bu havuz dışı politikasına da yansıyor bunu fiyatlarımıza yansıtmaya başladık.Tek adımda yüzde 40'a varan indirim sağladık 7 haneli fiyat oluşumu içerisinde diğer adımlarda değişen oranlarda fiyat ayarlamaları yaptık. Yeni düzenleme ile SEDDK'nın gerekli çalışmaları yapması ve hesaplamayı netleştirmesi ile sigorta şirketleri daha iyi sayısal analiz tahminleri yapabilecekler. Trafik sigortasında tüketici lehine indirimler diğer şirketlere de yansıyacak.

“Amortisman hesabında netlik sağlandı”

Atilla Benli, düzenlemede yer alan bir diğer önemli açıklığın da, söz konusu poliçeden doğan ticari araçlara ve araç kiralama şirketlerine kar kaybı, gelir kaybı, kira kaybı, iş kesintisi gibi tazminatların ödenmeyeceğini ifade etti. Benli, "Artık sürücüler küçük hasarlar için değer kaybı tazminatı talep edemeyecekler. Değer kaybı tazminatında aracın piyasa değeri, kullanım seviyesi, hasar gören parçalar ve hasar miktarı belirlenecek. Trafikten çekilecek ve hurdaya çıkacak araçlar sigortadan değer kaybı tazminatı alamayacak. Bütün bunlar bizim sektörümüz. "Şirketimiz için önemli belirsizlikler ve önemli bir maliyet kalemi olarak karşımıza çıktı. Vatandaşlarımız bu durumun ortadan kaldırılmasından en önemli faydayı sağladı. Tazminat ve amortismanda ortaya çıkan ekstra maliyetlerin ortadan kalkmasıyla birlikte trafik sigortası poliçe fiyatlarında ciddi bir aşağı yönlü hareket yaşanacak” dedi.

Hibya Haber Ajansı