Dünyanın en genç elektrikli araç üretici firmalarından XPeng, Wall Street’e girişinden birkaç ay sonra Hong Kong Borsası’na da işlem görmeye başladı. Çin’de son yıllarda ortaya çıkan çok sayıda yeni girişim gibi Xpeng de temiz enerjili araçlara yönelik gittikçe artan talep karşısında yeni bir Tesla olmayı umuyor.   

Yeni elektrikli araç üreticisi XPeng, 7 Temmuz Çarşamba günü Hong Kong Borsası’na girer girmez 1,5 milyar avro topladı. 2015 yılında güney Çin’in Canton kentinde kurulan ve He Xiaopeng tarafından yönetilen girişim, Wall Street’in tablosunda geçen yıl belirdiğinde de 1,3 milyar avro toplamıştı.

Çinli teknoloji firmalarının daha çok Shanghai, Shenzhen veya Hong Kong gibi kendi ülkelerinin borsalarında kote edilmesi tercih ediliyor. Dolayısıyla XPeng piyasaya şimdiden 85 milyon hisse senedi sürdü. Hong Kong’a giriş fiyatı 17,93 avro olarak saptandı. Senetlerin değeri ilk alışverişleri takiben yüzde 1,8 oranında tırmandı. 

Tesla’nın rakibi olma iddiasındaki XPeng, dünyanın bir numaralı otomobil piyasası olan Çin’deki elektrikli araçlara yönelik rağbetten yararlanmak için son dönemde kurulan yeni şirketlerden biri. Üretim portföyü, akülü elektrikle işleyen araçlar, hem benzin hem de elektrikle işleyebilen "hibrid" araçlar ve hidrojenli araçlar olarak gruplandırılıyor. Bu tür araçlar, Çin’de olağanüstü bir dinamiğe sahip ve tüketicilerden büyük ilgi görüyor. Öyle ki, bu türlerden araçların satışı, salt mayıs ayında 217 bin üniteyi buldu.

Öte yandan Çin’in, kirletici emisyonları ve petrole bağımlılığını azaltmayı amaçladığı biliniyor. Nitekim ülke, 2025 yılına değin satışların yaklaşık dörtte birinin elektrikli veya hibrid araçlardan oluşmasını hedefliyor. Bütün bunlar elektrikli araç piyasasında bir dizi yeni firmanın belirmesine yol açtı. Aiways (kuruluş 2017), Li Auto (2015), Nio (2014), WM Motor (2015) ve Xpeng (2015) gibi firmaların şimdiden yüz binlerce elektrikli otomobil üretti.

XPeng ise 3 bin 600 ücretli çalışanıyla bir yandan kendini büyütürken bir yandan da Avrupa piyasasını izliyor. İlk Avrupa lansmanının Norveç’te geçtiğimiz aralık ayında SUV G3 ile gerçekleştiren XPeng, hissedarları arasında bulunan Alibaba ve Xiaomi tarafından da destekleniyor.

 

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı