UST'ler, Ekim ayı ABD perakende satış verilerindeki artışın ve ayrıca bölgesel Fed başkanlarından Bullard'ın şahin yorumlarının ardından uzun vadeli baskılarla eğrinin tekrar dikleştiğini gördü. UST 2Y getirisi %0.52'de kapanırken, çok izlenen UST 10Y %1.64’e yükseldi. Bu arada, UST'lerin yabancı varlıkları Eylül ayında rekor yüksek seviyesine yakın devam etti ve önceki aya göre ~7.56 trilyon $'dan biraz daha düşük bir seviyede ~7.55 trilyon $'da kapandı. Çin, varlıklarını 600 milyon dolar artırarak ~ 1.05 trilyon dolara çıkarırken, Japonya'nın varlıkları 20 milyar dolar azalarak ~ 1.3 trilyon dolara geriledi. Hazine Bakanı Yellen, bakanlığın 3 Aralık'tan sonra borçlanmak için "çok az zamanı" kaldığını söyledi. Yeni borç limiti kılavuzunun mevcut yasal borç limiti gelir gelmez yayınlanması bekleniyor.

10 yıllık vade halen deflatif etkiyi bir kenarda değerlendirirken, bir yandan da yükseliş eğilimini “kalıcı” olabilecek bir enflasyona karşı sürdürme eğiliminde. Açıklanan son TÜFE verileri faiz artışı beklentilerini de doğal olarak etkiliyor. 2023 veya 4Ç22 dönemi şeklinde oluşturulan piyasa skalasına göre, daha erken zamanlamaya dair fiyatlamalar artmış durumda. Oran artışında Haziran ve Temmuz 2022 de radara giriyor. Enflasyondan endişe etme durumuna göre bu fiyatlamalar şekillenecektir. Aralık FOMC toplantısındaki revizyonlar, 5 yıl ve 10 yıl enflasyon başa baş oranlarında zirveye çıkılan hareketi konfirme etmesi açısından önemli olacak. Spreadler daraldığı için kısa vadeli taraf uzun vadeli tarafa göre enflasyonu daha çok fiyatlıyor. Duruma göre Fed’in 15 milyar dolarlık kesintileri 20 milyar dolar baremine yükseltmesi beklenebilecek bir durum.

Evergrande dolar tahvili ödemesi haberi, halka açık gayrimenkul şirketlerinin borç ödeme veya ödeyememe durumları ve PBOC’nin hareketleri izleniyor. Asya’da bu kapsamda çöp tahvillerden ziyade yatırım seviyesinde tahvillere gelecek hareket önemli. Eğer satışlar IG seviyesinde yoğunlaşırsa enflasyon ve yavaşlamadan kaynaklı fiyatlama etkilerinin yansıdığı anlamına gelecektir. Tedarik zincirlerinde normalleşme, enflasyon etkisinin hafiflemesi açısından baş şart olarak görünüyor.

Kasım ayı TCMB para politikası toplantısından faiz indirimi beklendiği için lira düşüşünü hızlandırdı. TCMB’den haftalık repo faiz oranına 100 baz puanlık indirim gelmesini bekliyoruz. Merkez Bankası son 2 ayda toplamda 300 baz puan faiz indirerek politika oranını %16’ya getirdi. İlave 100 puanlık indirim ile terminal bariyere gelineceğini ve lira oynaklık ile enflasyon artışı konusunda kontrol alanı sağlamanın gittikçe zorlaşacağını düşünürüz. Yerli mevduat sahiplerinin hareketi döviz lehine ağırlıkta olmayı sürdürecektir. Resmi verilere göre, Türk şirketleri ve hükümeti yılın son iki ayında 13 milyar dolarlık dış borç ödemek zorunda. Aynı zamanda kış doğalgaz talebi nedeniyle boru hattı sevkiyatlarına ve LNG ithalatı kaynaklı döviz bazlı ödemeler de bulunuyor. Döviz talebini artırıcı geri ödemelerin lira üzerindeki değer kaybı baskısını tetiklemesi ve faiz indirimlerinin devamının da bu hareketin ivmesini hızlandırması beklenecektir.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı