Günlerdir aranan sorunun cevabı 23 Eylül Perşembe günü saat 14:00'da belli olacak. Eski Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal gittiğinden bu yana TCMB'de faiz değişikliğine gidilmedi. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'faizlerin yüksek olduğunu' belirtmesi sonrasında başlayan bu tartışma TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun geçtiğimiz hafta 'politika faizinde enflasyonun değil, çekirdek enflasyonun' baz alınacağını açıkalması ile daha da alevlendi. Özellikle enflasyonun %19,25 ile politika faizinin (%19,00) üstüne çıkması sonrasında faiz indirimi sinyalleri daha da arttı. 23 Eylül’de TCMB’den faiz indirimi beklemiyoruz. Ancak PPK metninde çekirdek enflasyon vurgusunun ön plana çıkacağını düşünüyoruz. Çekirdek enflasyonun %16,78 seviyelerinde, enflasyonun ise %19,25 seviyelerinde olduğu düşünüldüğünde yıl sonuna kadar TCMB’den 100 – 150 baz puan faiz indirimi bekliyoruz. Ancak 23 Eylül'de olası bir faiz indirimi de süpriz olmayacaktır.

FED Varlık Alım Programında Değişikliğe Gidecek mi?

Haftanın en önemli veri akışlarından bir tanesi de Çarşamba günü açıklanacak FED Faiz Kararı olacak. FED faiz kararınından daha da önemli olarak FOMC tarafından düzenlenen basın toplantısında Fed'in tahvil alım programı hakkında yapacağı açıklamalar ön plana çıkacak. ABD'de yüksek enflasyon ile Bej Rapor'a yansıyan delta varyantı kaynaklı olarak ekonomilerin tekrar yavaşlayacağı endişesi sonrasında Fed yetkililerinin güvercin ya da şahin açıklamaları önemle takip edilecek.

Dolar / TL Nereye Gidiyor?

Dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yükselmesi sonrasında, ABD perakende satışlarının %-0,70 olan beklentilerin aksine %+0,70 gelmesi ile dolar, küresel piyasalarda değer kazandı. Gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine bakıldığında TL bu hafta dolar karşısında en çok değer kaybeden 2. para birimi oldu. Dolar / TL 8,61 seviyesini test etti. Özellikle yurtiçi tarafta politika faizinin sonucu beklenecek. Olası bir faiz indiriminde TL varlıklarda bir değer kaybı görebiliriz. Ancak politika faizinde değişikliğe gidilmemesi ile öncellikle bankacılık sektörü paylarındaki volatilite yakından takip edilecektir.

Kaynakİnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı