Merkez Bankası, Ortodoks para politikası perspektifini benimsediği dönem sonrasındaki 3. PPK toplantısında faiz artırımlarına ara verdi, buna karşın enflasyonla mücadele konusunda yapmış olduğu vurgularla piyasalarda önemli mesajlar verdi. Önceki toplantılarda, sırasıyla tek fonlama aracı ve ardından ilave sıkılaşma yapan Merkez Bankası, faiz artırımı yapmamasına rağmen para politikasını “uzun” bir süre sıkı tutacağının taahhüdünü politika açıklamasına ekledi ve erken bir gevşeme döngüsüne dair endişeleri hafifletti.

 

 

 

Merkez Bankası, Sn. Naci Ağbal başkanlığındaki yeni yönetimi altında gerçekleştirdiği politika hamleleri ve yerinde sözel yönlendirmesiyle beraber kredibilite kazanmaya devam ediyor. Özellikle Merkez Bankası'nın enflasyon karşısındaki perspektifi açısından politika açıklamasındaki ayrıntılar önemliydi. Bu noktada uzun süreli bir sıkılaşma vurgusu, TCMB'nin de enflasyon risklerini gözettiğini gösteriyor. İlerleyen aylar enflasyon açısından zor geçecek ve tepe noktasına göre bir faiz artırımı opsiyonu daha olabilir. Nisan döneminde tepe yapmasını beklediğimiz enflasyonun; geçmiş kur artışları, emtia ve enerji fiyatları ile gıda enflasyonu bileşenleriyle biraz daha yukarı gitmesini bekliyoruz. Enflasyonun gerileme sürecine girmesi açısından ise; baz etkisini lehimize işleyecek olması ve mevsimsel koşulların düzelmesi bakımından yılın ikinci yarısını öngörüyoruz. Buna karşılık, erken ve aceleci bir gevşeme döngüsüne girilmesinin ekonomiyi kur ve enflasyon sarmalına yeniden sokmasından endişe ederiz. Politika açıklamasındaki “uzun süreli sıkılaşma” vurgusu bu nedenle kritik.

 

 

 

En çok soru işareti yaratan konu olarak, TCMB'nin perspektifi yatırımcı tarafından beğenilse de ilave sıkılaşmaya direkt referans yoktu. Gerekirse ek parasal sıkılaşma yapılacağı ibaresinin politika açıklamasında yer alması, Merkez Bankası’nın gerekli koşullarda faiz artırımı yapacak pozisyonda olduğunu gösteriyor. Enflasyona karşı doğru yerde konumlanma anlamında da güven unsurunu artırıyor.

 

 

 

Merkez Bankası, Kasım ayının başından beri değiştirdiği perspektifi ve benimsediği yeni politikalar ile iyi bir güven yüklemesi yapıyor. Şu ana kadar yapılan politika yönlendirmesi olumlu yönde. 21 Ocak PPK kararları için; “faiz artışı olmadan "şahin" bir perspektif” yorumunda bulunabiliriz. Gevşeme döngüsü konusunda aceleci davranılmaması konusu, ekonomiyi toksik etkilerden korumak adına önemli. Uzun süreli politikalar, enflasyon perspektifi ve gerekli koşullarda ilave sıkılaşma bu PPK toplantısının ana teması olmuştur.

 

 

 

Kaynak Tera Yatırım

Hibya Haber Ajansı