Tayland polisi, hükümetin koronavirüs salgınıyla baş edememesini ve ekonomi üzerindeki etkisini protesto etmek için Bangkok'taki göstericilere göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi sıktı.

1000'den fazla protestocu Cumartesi günü halka açık toplantılara getirilen kısıtlamaları protesto etti ve istifasını talep ederek Başbakan Prayuth Chan-ocha'nın ofisi olan Hükümet Konağı'na yürüdü.
Polis, Zafer Anıtı yakınında bir yolu konteynırlarla kapattı ve protestocuları geri püskürtmek için göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandı.

Polis bir hoparlörden "Bu hattı tutuyoruz" dedi.

Göstericilerin toplandığı yerden birkaç metre ötede çevik kuvvet teçhizatlı ve kalkanlı yaklaşık 100 polis görüldü.

Son haftalarda, koronavirüs salgınlarının yönetimi ve pandemi önlemlerinin ekonomiye verdiği zarar konusunda artan hayal kırıklığı arasında, Prayuth'un eski siyasi müttefikleri de dahil olmak üzere birkaç grup tarafından hükümete karşı sokak protestoları düzenlendi.
Bangkok merkezli bir gazeteci olan Franc Han Shih, El Cezire'ye Cumartesi günkü protestonun kısmen Tayland hükümetinin COVID aşı programını yavaş başlatmasıyla tetiklendiğini söyledi.

Hükümetin 10 milyon doz AstraZeneca aşısı için anlaşma yaptığını ancak şu ana kadar sadece yarısını aldığını da ekleyen Shih, "Yanlış aşı politikası Tayland'daki vatandaşları gerçekten rahatsız etti" dedi.

"Çin 6 milyon dozdan fazla Sinovac sağlıyor olsa da, bu yeterli değil" diye ekledi.

Tayland, Cumartesi günü bildirilen yaklaşık 22.000 yeni COVID-19 vakası ve en yüksek günlük ölüm sayısı - 212 ile rekor kırdı.

Genel olarak, pandeminin geçen yıl başlamasından bu yana 6.066 ölüm dahil 736.522 koronavirüs vakası bildirdi.

AFP haber ajansına konuşan 27 yaşındaki protestocu Nat, "Durum için endişeleniyorum ancak şiddetli COVID pandemisine rağmen savaşmaya devam etmek zorunda kalacağız" dedi.

Geçen yıl demokrasi için gençlerin önderlik ettiği bir sokak protestosu patlak verdi ve on binlerce insanı zirvede Bangkok'taki mitinglere çekti.


Göstericiler, 2014 darbesinde iktidara gelen eski genelkurmay başkanı Prayuth'un istifasının yanı sıra askeri anayasa ve monarşide değişiklik yapılmasını talep etti.

(Dış Basın)