Afganistan'ı özellikle kadın hakları konusunda daha fazla hoşgörüyle yönetmeye yönelik yerel ve uluslararası baskıyla karşı karşıya kalan Taliban'ın Cuma günü bir hükümet kurması bekleniyor.

İki Taliban kaynağının AFP haber ajansına verdiği demeçte, grup silahlı isyancıları savuşturmaya ve ülkeyi Panjshir Vadisi bölgesinde yönetmeye çalışırken Cuma öğleden sonra namazından sonra yeni bir yönetimin duyurulabileceğini söyledi.
Batı, Taliban'a karşı bekle-ve-gör yaklaşımı benimsemiş olsa da, yeni liderlerin ivme kazanmasıyla birlikte bazı angajman işaretleri ortaya çıktı.

Birleşmiş Milletler, Pakistan'ın başkenti İslamabad'ı kuzey Afganistan'daki Mezar-ı Şerif ve güneydeki Kandahar'a bağlayan ülkenin bazı bölgelerine insani yardım uçuşlarını yeniden başlattığını söyledi.

Son şiddet olayları nedeniyle on binlerce Afgan ülke içinde yerinden edildi. Pakistan ve İran gibi komşu ülkelerde yarım milyon kadar insanın mülteci olduğu tahmin ediliyor.

Ülkenin Kabil'deki ana havaalanı kapalı kalmaya devam ediyor, ancak Katar'dan teknik uzmanların yardımıyla birkaç gün içinde yeniden açılması bekleniyor.

El Cezire

(Çeviri Haber)