ABD ve müttefikleri, Afganistan'daki yirmi yıllık askerlik hizmetini sona erdirecek kaotik bir hava ikmalini imha ederken, Taliban güçleri tahliye umuduyla Kabil'in havaalanını Afganların çoğuna kapattı.

Batılı liderler, çekilmelerinin bazı vatandaşlarını ve yıllardır onlara yardım eden birçok yerliyi geride bırakmak anlamına geleceğini kabul ettiler ve Başkan Joe Biden'in Salı günü sona erdiği tarihten sonra yerel müttefiklerin ayrılmasına izin vermek için Taliban ile çalışmaya devam etme sözü verdiler. ülke.
Müttefiklerinin çoğu tahliye uçuşlarını bitirmiş olsa da, ABD son teslim tarihine kadar 24 saat uçuşlara devam etmeyi planladığını söyledi.

ABD hükümet rakamlarına göre hava taşımacılığı, 14 Ağustos'tan bu yana 112.000 Afgan ve yabancı uyruklunun tahliyesine izin verdi ve ABD hükümetine göre, Taliban'ın Kabil'i ele geçirmesinin arifesinde Temmuz ayının sonundan bu yana 117.500 kişi tahliye edildi.

İngiltere Cumartesi günü son tahliye uçuşlarını yapıyordu, ancak Başbakan Boris Johnson daha fazla risk almak için Taliban dışı yollarla İngiltere'ye "gökyüzünü ve dünyayı değiştirme" sözü verdi.
Johnson, Cumartesi günü yaptığı telefon görüşmesinde Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile tahliyeleri görüştü.


Üç lider, “vatandaşlarının, [silahlı kuvvetlerle çalışmış] Afgan personelinin ve tehlikede olan kişilerin tahliyesinin her zaman en yüksek öncelik olması ve nüfusa insani yardım sağlanması gerektiği konusunda anlaştılar. ve bölgeden gelen mülteciler”, dedi Merkel'in sözcüsü Stefan Seibert.

Taliban havaalanına gitmeye 'hazır'
Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid Cumartesi günü yaptığı açıklamada, grup güçlerinin havaalanında bazı pozisyonları tuttuğunu ve Amerikan kuvvetleri girerken barışçıl bir şekilde kontrolü ele geçirmeye hazır olduklarını söyledi. Ancak Pentagon sözcüsü John Kirby iddiayı yalanladı.

Taliban, Perşembe günkü bombalamanın ardından büyük kalabalığın toplanmasını önlemek için havaalanının dışına ekstra güçler yerleştirdi. Havaalanına giden yollarda, aralarında Humvee üniformalı Taliban savaşçılarının ve Afgan güvenlik güçlerinden ele geçirilen gece görüş gözlüğünün de bulunduğu yeni kontrol noktaları oluşturuldu. Kalabalığın son iki haftadır ülkeden kaçma umuduyla toplandığı alanlar büyük ölçüde boştu.

İngiltere'ye gitmekte olan bir tahliye uçağı, kabin ekibinin bir kızı havada teslim etmesinin ardından Cumartesi günü fazladan bir yolcuyla indi. Ailesi ona Havva veya Havva adını verdi ve en azından tahliye uçuşlarında doğum yapan Afgan annelerden doğduğu bilinen dördüncü bebekti.

Taliban Afganları kalmaya çağırdı, onlara karşı savaşanlara bile af sözü verdi ve ABD'nin çekilmesinden sonra ticari uçuşların yeniden başlayacağını söyledi, ancak havayollarının hizmeti sunmaya istekli olup olmayacağı belli değil.

Amerika Birleşik Devletleri ve müttefikleri, BM ve diğer ortaklar aracılığıyla insani yardım sağlamaya devam edeceklerini söylediler, ancak kalkınma yardımı da dahil olmak üzere daha geniş kapsamlı herhangi bir angajman, muhtemelen Taliban'ın daha ılımlı yönetim vaatlerini yerine getirip getirmemesine bağlı olacak.

(Çeviri Haber-Dış Basın)