Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, grubun bölgenin "kimseye veya herhangi bir ülkeye karşı kullanılmasına" izin vermeyeceğini söyledi.
Taliban, kentin şok edici bir şekilde ele geçirilmesinden bu yana ilk resmi basın toplantısını Kabil'de gerçekleştirdi ve Salı günü diğer ülkelerle barışçıl ilişkiler istediğini duyurdu.

Hareketin ana sözcüsü Zabihullah Mücahid, "İç ve dış düşman istemiyoruz" dedi.
Sözcü, kadın haklarının İslam çerçevesinde korunacağını iddia etti.

Grup daha önce Afganistan genelinde bir "af" ilan etti ve kadınları hükümetine katılmaya çağırdı, gergin bir başkentte sinirleri sakinleştirmeye çalıştı ve havaalanında kaos görmeden bir gün önce binlerce insan umutsuzca şehrin uluslararası havaalanına saldırdı. kaçmaya çalışmak. .

Batılı bir güvenlik yetkilisi Reuters haber ajansına verdiği demeçte, ABD birlikleri tarafından kontrol edilen Kabil havaalanının asfalt ve pisti olan Afganistan'dan tahliye uçuşlarının artık kalabalıklardan temizlendiğini söyledi.

Yetkili, Afganistan'dan diplomatları ve sivilleri tahliye eden askeri uçakların havalanmaya başladığını söyledi.


Pazartesi günkü kaosta, havalanırken bir jetin yan taraflarında mahsur kalan birkaç kişi de dahil olmak üzere en az yedi kişi öldü.

Bu arada, Taliban Afganistan'daki savaşın bittiğini ilan etti ve üst düzey bir lider, grubun yeni bir yönetim yapısı kurmadan önce yabancı güçlerin ayrılmasını bekleyeceğini söyledi.

Çin, Taliban ile "dostça ilişkilere" hazır olduğunu söylerken, Rusya ve İran da diplomatik girişimlerde bulundu.

(Dış Basın)