Parvan vilayetinin yakın bölgelerindeki sakinler, öldürülen komutan Ahmed Şah Mesud'un oğlu Ahmed Mesud komutasındaki güçler ile Taliban arasında yoğun çatışmalarla hayatlarının dört gün boyunca kesintiye uğradığını söylüyorlar.
Taliban liderleri, grubun iktidara gelmesinden haftalar sonra yeni bir hükümetin kurulduğunu duyurmaya hazırlanırken müzakere edilmiş bir çözüme yönelik girişimlerin başarısız olduğunu söylüyor.

52 yaşındaki Asadullah, El Cezire'ye "Savaş her gece daha da kötüleşti" dedi. O ve Parwan'ın Jab al-Seraj bölgesinin diğer sakinleri, savaşın esas olarak dağlara düştüğünü, ancak çoğu sakinin hala bölgeden kaçtığını söylüyor.

Sakinler, tırmanan çatışmanın en az 400 aileyi, normalde başkent Kabil'in 125 km (78 mil) kuzeyindeki sessiz, yeşil Panjshir vadilerine giden köylerden kaçmaya zorladığını söylüyor.

Taliban, ülkenin 34 vilayetinin sonuncusunun kontrolü için bir savaş yürütürken, uzaktan dağdan yükselen duman görülebiliyordu.

Afgan askerleri?
Bazı sakinler, Kunduz, Baghlan, Kapisa, Parwan ve Takhar illerinden eski Afgan Ulusal Ordusu askerlerinin, Kabil'in 15 Ağustos'ta düşmesinden önceki günlerde bu illerin düşmesinden sonra Panjshir'e doğru ilerlediğini gördüklerini söyledi.


Sakinler, bu askerlerin yanlarında askeri araç ve teçhizat taşıdıklarını söylüyorlar, ancak Panjshir'e giren ve çıkan çok az bilgi ile bu iddiaları doğrulamak veya son günlerde ne kadar kullanıldığını bilmek zor.

Bir 10 yıl daha birbirlerini öldürerek savaşabilirler ama ondan önce hepimiz açlıktan öleceğiz.

HABIB GÖLBAHAR, YEREL MÜCADELE

Afgan çatışmasının çoğunda olduğu gibi, kadınlar ve çocuklar yakındaki şehirlere, bu durumda Parvan'ın başkenti Charikar'a ve Kabil'in kendisine kaçarken, erkekler evleri korumak için geride kalıyor.

Syed Khil semtinde yaşayan Shah Rahman, karısı ve çocuklarının üç gün önce Kabil'e kaçtığını söyledi. Cuma sabahı erkenden eşyalarını almak için geri döndü ve yolda Taliban tarafından durdurulduğunu söyledi.

"Parwan'dan olduğunuzdan emin olmak için kimliğinizi ve araba kaydınızı kontrol ediyorlar ve sonra geçmenize izin veriyorlar" dedi.

Diğer Parwaniler gibi, Rahman da Panjshir'deki kayıpları duydu, ancak Panjshir'e giden yol kapalı kaldığı ve cep telefonu hizmeti geçen hafta kesildiği için bu iddialar bağımsız olarak doğrulanamadı.


Asadullah, Panjshir ve Parwan'ın uzun süredir Afganistan'ın en güvenli illerinden ikisi olması nedeniyle, sakinlerin ülkenin diğer bölgelerine kıyasla savaşmaktan çok daha fazla korktuğunu söylüyor.

El Cezire

(Çeciri Haber)